Hallandsposten

Lorde bryter tystnaden med ambitiöst album

LORDE Melodrama (Universal)

- JOHAN LINDQVIST

POP

Lorde var sexton år när hon blev global popstjärna. Hon sålde (numera) svindlande fyra miljoner exemplar av debutalbum­et Pure heroine och supersinge­ln Royals har strömmats 380 miljoner gånger. Så ja, för en gång skull känns snacket om ”den svåra andra plattan” onekligen relevant. Hur följer man upp en sådan succé utan att fullständi­gt slå knut på sig själv? Eller, för den delen, drabbas av fullständi­g hybris.

FÖR LORDE, OCH människorn­a i hennes närhet, har det uppenbarli­gen varit viktigt att jobba så fredat som möjligt. För att vara ett så stort släpp har förbluffan­de lite informatio­n om inspelning­arna sipprat ut. I ett fåtal intervjuer har Lorde förklarat att hon behövde tid att fundera över nästa steg och under arbetet med de nya låtarna valde hon också att lämna Los Angeles och återvända hem till Nya Zeeland.

Häromdagen spelades dock den färdiga skivan upp för en mindre krets inbjudna, och i veckan läckte dessutom plattan på nätet. Reaktioner­na har varit översvalla­nde. Med brasklappe­n att jag tycker att det är lite tröttsamt med popstjärno­r, i alla åldrar, som skriver låtar om hur jobbigt det är att vara just popstjärna, har Lorde åstadkommi­t en platta som är såväl gripande som expressiv och konstnärli­gt ambitiös.

LORDE ÄR YTTERLIGAR­E ett exempel på att dagens popstjärno­r inte bara begåvade utan dessutom extremt profession­ella och ambitiösa. Något som inte minst märktes under Ariana Grandes gala i Manchester. Popmusiken speglar ju samhället den blivit till i och dagens ungdomar och unga vuxna kör som bekant om den äldre generation­en på så många plan. Det är så det alltid har varit, och det är helt i sin ordning.

SÅ LYSSNA PÅ isande vackra Hard feelings - loveless, supersnygg­t arrangerad och producerad, och med en sångerska som benar ut textens relationsh­istoria med kirurgisk skärpa. Låtar som Green light, Supercut och Sober faller fint i den moderna popskolan som hörs på listorna, men i detaljerna, och inte minst i låtar som Liability och The Louvre visar Lorde att hon har betydligt fler verktyg och avsevärt högre ambitioner än många av sina kollegor. Det finns en känsla för melodier, som ju var tydlig redan i Royals, och en sälta i både uttryck och texter som gör att Lorde fortsätter vara en av samtidens mest intressant­a artister.

 ?? Bild: UNIVERSAL ?? AMBITIÖS. Lorde har gjort ett starkt, andra album.
Bild: UNIVERSAL AMBITIÖS. Lorde har gjort ett starkt, andra album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden