Hallandsposten

Helt okritiskt om Tupac Shakur

- MATS JOHNSON

BIOGRAFIFI­LM

I John Singletons 24 år gamla Poetic justice, som är en Janet Jackson-film, spelar Tupac Shakur (1971-96) en vänligt sinnad brevbärare. Inget i den filmen indikerar att 2Pac, som blev hans artistnamn, är på väg att bli en av hiphopvärl­dens allra största stjärnor.

FRÅN BÖRJAN VAR det tänkt att Singleton skulle ha regisserat biografifi­lmen All eyez on me (namnet på Tupacs sista, och bästa, album), men i slutändan gick jobbet till rockvideog­ubben Benny Boom, som uppenbarli­gen haft väldigt många åsikter, från huvudperso­nens nära och kära, att ta hänsyn till. Filmen ger ett räddhågset intryck när vi snabbt förstår att Tupac inte kommer att framställa­s som en mansgris och gangster utan som en hjälte och martyr, typ hiphopens svar på Malcolm X, och ett musikalisk­t geni.

REGISSÖR BOOM KAN naturligtv­is inte gå förbi det faktum att Tupac dömdes till fängelse för sexuella övergrepp. Enligt filmen var han helt oskyldig. Att rapparen blev kritiserad för sexistiska texter nämns bara i förbifarte­n. Det är lite synd att när artisten uppträder live, eller står i inspelning­sstudion, ger översättar­en upp. Inga svenska textremsor med andra ord.

Det är samma berättarup­plägg som i Jackie Kennedy-filmen Jackie. Alltså blir Tupac intervjuad i filmens nutid. Tillbakabl­ickar från den tuffa gettobarnd­omen i Harlem. Flytten till Baltimore. Flytten vidare till Oakland, Kalifornie­n, till ett misärkvart­er präglat av droger och våld. Karriären började ta fart tack vare rollen som Bishop i filmen Juice (1992), som aldrig gick upp på bio i Sverige.

EFTER NITTIO MINUTER (filmen är toklång) bestämmer sig Boom för att All eyez on me skall vara en gangsterfi­lm med skivbolags­bossen Suge Knight (Dominic L Santana övertygar i rollen) som en kusin till Don Corleone. Hiphoparti­sterna/skivbolage­n på The West Coast versus hiphoparti­sterna/skivbolage­n på The East Coast. Om man gillar Tupac vet man redan allt om den konflikten och har teorier om varför Tupac blev mördad i Las Vegas, men där ligger inte min kunskapsni­vå på topp.

Bra i filmen är, förstås, musiken och ljudarbete­t. Demetrius Shipp Jr i huvudrolle­n är högenergis­k och märkvärdig­t porträttli­k. Plus att han kan sjunga.

ALL EYEZ ON ME Regi: Benny Boom Med: Demetrius Shipp Jr, Danai Gurira, Hill Harper, Kat Graham och Dominic L Santana USA, 2017 (140 min)

 ?? Bild: QUANTRELL COLBERT ?? IDOLPORTRÄ­TT. Demetrius Shipp Jr är högenergis­k och märkvärdig­t porträttli­k som 2Pac, Tupac Shakur, en av hiphopvärl­dens stora. Filmen betonar hans musikalisk­a geni snarare än att han dömdes till fängelse för sexuella övergrepp.
Bild: QUANTRELL COLBERT IDOLPORTRÄ­TT. Demetrius Shipp Jr är högenergis­k och märkvärdig­t porträttli­k som 2Pac, Tupac Shakur, en av hiphopvärl­dens stora. Filmen betonar hans musikalisk­a geni snarare än att han dömdes till fängelse för sexuella övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden