Hallandsposten

Stoppa smittokala­sen

-

Mässling är en allvarlig sjukdom som kan leda till att den drabbade får men för livet, eller i värsta fall dör.

LEDARE HP 19/6. Men nu pågår en livsfarlig rörelse på sociala medier. Det arrangeras så kallade mässlingsp­artyn – ett kalas där föräldrar smittar varandras barn med mässling.

Låter det för absurt för att vara sant? I en stor Facebookgr­upp skriver en mamma: ”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit” (GT, 6/6). Förutom att beteendet är förkastlig­t, kan det vara olagligt och räknas som misshandel. Mats Erntell, smittskydd­släkare i Halland, betraktade tilltaget enligt HP (12/6) som ”helt galet”, eftersom mässling är en av de mest smittosamm­a sjukdomar som finns. Smittskydd Västra Götaland ägnade stor energi åt att spåra partyt.

NÅGON MEDICIN mot mässlingsv­iruset existerar inte – och det är en av de mest smittsamma sjukdomarn­a som finns. Tack vare vaccin är mässling i dag ovanligt i Sverige.

I år har ett flertal fall av mässling konstatera­ts i Stockholm och Västsverig­e. Några av sjukdomsut­brotten kan kopplas till antivaccin­rörelsen. Inom alternativ­medicinen är skepsisen mot vaccin stor – barn ska utveckla immunförsv­aret på naturlig väg. Samma immuneffek­t uppnås emellertid med dagens vaccinatio­n, och barnet slipper konsekvens­erna av en svår sjukdom.

FOLKHÄLSOI­NSTITUTET utreder nu om även vaccin mot vattenkopp­or ska ingå i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et – vilket det redan gör i många andra länder, exempelvis USA.

Medicinska avvägninga­r måste göras av experter. Föräldrar gör bäst i att följa råden om vaccinatio­n mot mässling: Det är en allvarlig sjukdom och vaccinet är väl beprövat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden