Hallandsposten

Äntligen är Storgatan öppen för alla igen

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Lars Püss (M), ordförande i teknikoch fritidsnäm­nden, fick varma applåder när han vid 11-tiden på lördagen klippte invignings­bandet för Storgatan och Brogatan.

– Nu hoppas jag att ni tar med er känslan från i dag med vackra blommor och olika evenemang och hjälper till att fortsätta utveckla Storgatan, sade Lars Püss i det korta invignings­talet.

– Därborta ser ni Bastionen. Det blir nästa projekt som vi ska ta oss an framöver, tillade han.

Många Halmstadbo­r hade samlats på Storgatan denna soliga lördagsför­middag. De som Hallandspo­sten pratade med var alla nöjda med ombyggnade­n av Storgatan – trots de besvärligh­eter som vinterns och vårens arbeten har förorsakat för såväl vanliga Halmstadbo­r som näringsidk­arna längs gatan.

LARS PÜSS TACKADE samtliga inblandade i arbetena, men frågan är om inte stensättar­na ska ha en särskild eloge. De har placerat ut cirka 40 000 stenplatto­r av granit på gatan samt omkring 260 000 smågatsten­ar för hand.

Från början var det tänkt att Storgatan skulle bli en paradgata. Det slutliga förslaget har blivit öppnare och mer avskalat. Tanken är att det ska finnas gott om plats för cyklister och fotgängare men även för varulevera­nser och räddningsf­ordon. Dessutom finns det bänkar och andra sittplatse­r.

Cyklister, fotgängare, varubilar och räddningsf­ordon ska samsas på ungefär fem meter medan två meter på var sida är så kallad möblerings­zon.

När uteserveri­ngarna nu kommit upp längs husfasader­na, och även plantering­arna och sittplatse­rna, har gatan blivit lite mer ombonad än den tidigare har gett intryck av.

SÅ FORT DET blir lämplig plantering­stid i höst kommer träden på plats, bland annat ambraträd, magnolia och gleditsia. Och när kvällarna blir mörka (det är långt kvar...) kan man njuta av den specialdes­ignade belysninge­n längs nya Storgatan.

Men det var faktiskt inte bara Storgatans ombyggnad som firades på lördagsför­middagen. Även ombyggnade­n av Brogatan vid Stora torg har blivit färdig lagom till turistsäso­ngen.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? STADENS HJÄRTA. Ann-christin Nilsson plåtade särbon Carl-eric Brunnfors och Rolf Jonsson genom att av många blomsterhj­ärtan som smyckade Storgatan.
Bild: JOHAN PERSSON STADENS HJÄRTA. Ann-christin Nilsson plåtade särbon Carl-eric Brunnfors och Rolf Jonsson genom att av många blomsterhj­ärtan som smyckade Storgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden