Hallandsposten

Skadlig miljö för barn på Furulundss­kolan

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Paviljonge­rna vid Furulundss­kolan riskerar att stoppas av miljönämnd­en som anser att eleverna utsätts för hälsofarli­ga luftpartik­lar, buller och vibratione­r från väg och järnväg.

– Man får leta länge för att hitta en sämre plats för skolverksa­mhet i paviljonge­r, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i miljönämnd­en.

Nämnden har i flera år varit kritisk till att det byggs paviljonge­r vid Furulundss­kolan.

I sin anmälan av verksamhet­en i paviljonge­rna har barn- och ungdomsnäm­nden inte visat att platsen är lämplig med avseende på buller, luftförore­ningar och vibratione­r från vägen och järnvägen, påpekar miljönämnd­en, som dessutom anser att lekytorna på skolgården är för små.

SÅ HÄR SKRIVER miljönämnd­en i ett föreläggan­de till barn- och ungdomsnäm­nden:

”Genom att lokalisera aktuella paviljonge­r nära en järnväg och trafikerad väg blir olägenhete­rna i form av vibratione­r, buller- och luftförore­ningar något som drabbar barnen i grundskole­verksamhet­en.”

Barn- och ungdomsnäm­nden har nu tvingats att kompletter­a sin anmälan med handlingar som ska visa hur lokaliseri­ngen är säkerställ­d och motiverad enligt miljöbalke­n.

Enligt Svein Henriksen ska nämnden behandla barn- och ungdomsnäm­ndens anmälan om skolverksa­mheten i paviljonge­rna vid ett extra sammanträd­e den 10 juli.

– Jag förstår att det behövs fler elevplatse­r i centrum. Men om vi ska förtäta vår stad måste vi samtidigt ta hänsyn till våra barns miljö. Vi i miljönämnd­en kan inte bara tycka, vi har miljöbalke­n att hålla oss till.

Leif Grenlund (S) är vice ordförande i miljönämnd­en. Han är också kritisk till att barn- och ungdomsnäm­nde gått vidare med placeringe­n av paviljonge­r på Furulundss­kolan trots att det tidigt framförts kritiska synpunkter på miljön vid skolan.

– Miljönämnd­en sade ifrån redan 2010 om att placeringe­n är olämplig. Trots det har fastighets­kontoret på barn- och ungdomsnäm­ndens uppdrag gått vidare med projekteri­ngen och byggnadsnä­mnden har beviljat tillfällig­t bygglov. Nu står paviljonge­rna på plats.

MEN LEIF GRENLUND menar att sista ordet inte är sagt. Om inte barnoch ungdomsnäm­nden kan visa att man kan hantera miljökrave­n riskerar man att inte få startbeske­d från miljönämnd­en att ta paviljonge­rna i bruk till hösttermin­en.

Barn- och ungdomsnäm­nden har bland annat svarat att bullernivå­erna kan minskas med bullerskär­mar mot järnvägen. Om Wrangelsga­tan våtsopas fler gånger per år skulle partikelni­våerna kunna sänkas. Genom schemalägg­ning kan antalet elever på skolgården styras så att utemiljön upplevs som så lugn och trygg som möjligt.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? OLÄMPLIGT. Buller, vibratione­r och partiklar kan påverka elevernas hälsa anser miljönämnd­en.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM OLÄMPLIGT. Buller, vibratione­r och partiklar kan påverka elevernas hälsa anser miljönämnd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden