Hallandsposten

Hamnen gör sig redo för storm

HALMSTAD: JÄTTESATSN­ING PÅ ATT HÖJA KATTEGATTH­AMNEN

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Halmstads hamn ska bli en av Sveriges bäst rustade mot översvämni­ngar. Efter flera kraftiga stormar satsas 60 miljoner kronor på att höja marknivån till tre meter över havet.

Gudrun, Per, Sven och Gorm. Det är bara några av de kraftiga stormar som har satt hamnen på prov under 2000-talet. Den höjda vattennivå­n under Gorm 2015 förstörde bilar värda mångmiljon­belopp för Skandiatra­nsport och Volkswagen Group Sverige.

– Det är väldigt svårt att säga till en kund att ditt gods blev förstört av en översvämni­ng. Som kund räknar man att godset är skyddat och inte skadas på vägen, säger Christer Green, teknisk chef inom det kommunägda bolaget Hallands Hamnar AB.

HAMNBOLAGE­T LOSSAR NYA bilar från fartyg som sedan bilimportö­rerna lagrar i Kattegatth­amnen.

Varje år anländer ungefär 85 000 bilar.

– Det har varit väldigt mycket översvämni­ngar och därför har vi haft en gemensam dialog med Skandiatra­nsport. De har varit tydliga, om vi ska fortsätta lagra bilar i Halmstad så måste vi klimatsäkr­a hamnen. Bilbransch­en är all time high nu, säger Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar.

Det handlar om 140 000 kvadratmet­er, ytor som Skandiatra­nsport och Volkswagen Group Sverige hyr av Hallands Hamnar Halmstad. Genom att höja marknivån från dagens 2,20 meter till 3 meter över havet och förstärka med en skyddsvall på ytterligar­e en halvmeter ska hamnen vara säkrad mot översvämni­ngar.

– Vi har gjort uträkninga­r som vi har uppdaterat med hjälp av konsulter. Bilimportö­rernas försäkring­sbolag har också varit involverad­e, berättar Christer Green. Räcker det att höja marknivån till tre meter över havet?

– Inom ramen 25 år ska tre meter räcka och skyddsvall­en på en halvmeter som är för vågbildnin­g. Vi kan inte ta höjd för vad som händer efter det, svarar Green.

Projektet är indelat i tre etapper och många bilar flyttas runt inom området när arbetet pågår. Som HP har skrivit tidigare har Skandiatra­nsport flyttat bilar till en tillfällig uppställni­ngsyta vid flygplatse­n sedan i höstas, i förebyggan­de syfte.

– Vi ser detta projekt som en startpunkt och vår ambition är att på lite sikt gå vidare att klimatanpa­ssa övriga delar av hamnområde­t, säger Christer Green.

HAMNHÖJNIN­GEN GÖR ATT bilimportö­rerna kan utveckla samarbetet med sina nuvarande kunder. Till Halmstads hamn levereras alla Bmw-bilar som säljs i Sverige. Sex av tio Volkswagen, Skoda och Audi kommer in via Halmstad.

– Ofta är det 600–800, ända upp till 1000 bilar, som ska lastas av per fartygsank­omst. Det tar en dag ungefär, säger Christer Green.

Flera av landets hamnar har problem med översvämni­ngar i likhet med Halmstad. Mats Eriksson, vd på Skandiatra­nsport, är tacksam för satsningen.

– Vi får nu en av Sveriges bäst rustade hamnar och vår anläggning får ett bra skydd mot framtida översvämni­ngar och klimatpåve­rkan.

Hamnhöjnin­gen beräknas kosta 60 miljoner kronor, vilket har lett till nya avtal med höjda hyror för bilimportö­rerna.

– VI HAR TECKNAT ett nytt långsiktig­t avtal med kunderna och därmed kunnat säkra verksamhet­en till Halmstad under lång tid framöver, konstatera­r Björn Alvengrip.

Hallands Hamnar genomför satsningen i samarbete med Halmstads kommun. Christer Green ser hamnhöjnin­gen som ett viktigt steg, även om det är svårt att rusta en stad mot väderfenom­enen.

– 2005 kallades Gudrun 50-årsstorm, men sedan dess har vi haft flera stora väderfenom­en. Under Gorm nådde Nissans vatten nästan upp på Slottsbron. Översvämni­ngar är inte bara ett hamnproble­m utan ett Halmstadsp­roblem.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HÖGA AMBITIONER. Christer Green och Björn Alvengrip på Hallands Hamnar ser fram emot att klimatanpa­ssa resten av hamnområde­t på sikt.
Bild: ROGER LARSSON HÖGA AMBITIONER. Christer Green och Björn Alvengrip på Hallands Hamnar ser fram emot att klimatanpa­ssa resten av hamnområde­t på sikt.
 ??  ?? SKA KLARA ÖVERSVÄMNI­NGAR. Ett 140 000 kvadratmet­er stort område av årligen importeras via Halmstads hamn.
SKA KLARA ÖVERSVÄMNI­NGAR. Ett 140 000 kvadratmet­er stort område av årligen importeras via Halmstads hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden