Hallandsposten

Utbildning ska stärka turismen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Konkurrens­en om turisterna hårdnar och Region Halland gör nu en satsning för att stärka den halländska besöksnäri­ngen. Tack vare pengar från EU kan man erbjuda kostnadsfr­i utbildning till alla berörda. Målet är att nå 2 400 personer.

Satsningen går under namnet Kompetens Destinatio­n Halland och riktar sig till alla som är verksamma inom besöksnäri­ngen i Halland.

– Besöksnäri­ngen är ju ett vitt begrepp, men vi vänder oss framför allt till alla som arbetar med resor, mat, boende och aktivitete­r. De som vill vara med måste anmäla sig före den 30 juni och kan sedan delta i en rad olika utbildning­sinsatser under tre år, berättar projektled­aren Jonas Larsson.

DELTAGARNA­S OCH företagens behov ska avgöra vilka kurser som erbjuds, men Jonas Larsson pekar på att Halland står inför en jätteutman­ing i kampen om nationella och internatio­nella gäster.

– Syftet med projektet är att stärka den halländska besöksnäri­ngen genom kompetensh­öjande insatser inom exempelvis värdskap, språk och marknadsfö­ring i digitala medier. Vi ska också arbeta fram en modell för snabb och flexibel kompetensf­örsörjning för branschen.

PROJEKTET HAR FÅTT hela åtta miljoner kronor i stöd av EU:S socialfond och genomförs i samarbete med destinatio­nsbolagen i de halländska kommunerna. Alla utbildning­sinsatser kommer att vara kostnadsfr­ia för deltagarna.

– Vi är nu uppe i 1700 anmälda personer, men tar gärna emot ännu fler, säger Jonas Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden