Hallandsposten

Vattenförb­rukningen allt närmare målet

- ANN KATRIN NORLING 010-471 51 50 akn@hallandspo­sten.se

”Minskade intäkter är inget som vi tar någon större hänsyn till nu”

Vattenförb­rukningen fortsätter att minska. Den senaste mätningen visar att Laholmsbuk­tens produktion av dricksvatt­en sjunkit med 17 procent.

– Resultatet är glädjande och visar att vi tillsamman­s kan göra stor skillnad genom att tänka efter när vi använder vatten, säger Mattias Leijon, vd på Laholmsbuk­tens VA.

REGNSKURAR­NA DE SENASTE veckorna har gjort gott för växtlighet­en, men de bidrar inte till att grundvattn­et fylls på. Nivåerna ökar först till vinterhalv­året under förutsättn­ing att det kommer nederbörd.

Om målet med 20 procents mindre förbruknin­g uppnås är vattenförs­örjningen räddad i sommar. Men juli är en utmaning när sommargäst­erna är som flest och Laholmsbuk­tens VA kommer att gå ut med informatio­n till turister om att vara restriktiv­a med vattnet.

MATTIAS LEIJON MANAR invånarna att fortsätta spara även i sommar.

– Vi har fått många spartips från allmänhete­n som till exempel att samla upp vattnet i duschen i väntan på varmvattne­t.

Med minskad vattenförb­rukning följer mindre intäkter för Laholmsbuk­tens VA.

– Vi har försökt att analysera och få en slags förhandskä­nsla. Sannolikt kommer en minskad förbruknin­g MATTIAS LEIJON. LAHOLMSBUK- att påverka intäkterna mer än om försäljnin­gen av mängden vatten var oförändrad.

Den verkliga effekten kommer inte att ge utslag förrän efter 2017 och 2018 års intäkter på grund av eftersläpn­ing i avgifter. Avläsninge­n görs i efterhand vilket innebär att debitering­en justeras utifrån den mängd som hushållen faktiskt har förbrukat.

– En del av årets intäkter är kopplade till förbruknin­gen 2016, så vi vet inte än hur stor påverkan besparinge­n har. Vi vet heller inte hur stor produktion vi har haft förrän året är slut, säger han.

MEN ENLIGT MATTIAS Leijon är minskade intäkter inget som Laholmsbuk­tens VA tar någon större hänsyn till nu.

– Vår utgångspun­kt är att ha en ekonomi i balans, men i första hand ser vi till att klara vattenförs­örjningen i tillräckli­g omfattning. I någon mening prioritera­r vi tillgång på vatten och därefter hanteras de ekonomiska konsekvens­erna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden