Hallandsposten

Tjejerna tog över motorbanan

EDENBERGA: PROJEKT LÄT TJEJER FÅ TESTA FOLKRACE PÅ SINA EGNA VILLKOR

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Bland tjejerna, som är mellan 15 och 18 år, är körkort något unikt och många hade inte suttit bakom ratten innan de hoppade på projektet.

– Det har varit ett väldigt roligt samarbete för att få fler tjejer att testa på motorsport­en, vi ville ha det separat för att annars är det lätt att killarna går in och dominerar, säger Petra Holm, fritidsled­are.

DE HAR FÅTT teori, regeldragn­ingar och fått prova på att köra vid tre tillfällen tidigare innan det blev dags att visa upp kunskapern­a på banan vid lördagens motorfesti­val.

– För att aldrig ha kört innan är många väldigt duktiga. Vi hoppas så klart att de vill fortsätta och går med i klubben, säger Mia Fjellström, på Laholms motorklubb, som hjälpt tjejerna tillsamman­s med Lina Vångendal.

Att de åtta fått prova på folkrace kan nog ha gjort att en och annan fortsätter med sporten.

–Det är riktigt fränt. Alla har startat från noll med folkrace och jag skulle kunna tänka mig att fortsätta, säger Elisabeth Roos Lindell.

SYSTRARNA JANNICKE OCH Denise Aronsson är inte heller avigt inställda till att fortsätta pressa gasen i botten på banan.

– Alltså det här är jättekul, får fler chansen hoppas jag verkligen att de provar på. Det är så himla spännande att köra och gasa, säger Jannicke Aronsson.

När hon hörde talas om möjlighete­n att få gå en utbildning och testa på åtta träffar var det inte svårt att hoppa på.

– Jag har många kompisar som är ute med bilar och jag kände att jag var tvungen att prova på det, säger Jannicke Aronsson.

Mot slutet av dagen fick tjejerna tävla mot varandra med att varva banan på kortast tid. Jannicke Aronsson blev inte mindre taggad.

– Det var skitkul, jag ska lätt börja med det här, säger hon.

Om det blir fler möjlighete­r för fler tjejer i Laholm att prova på genom samarbetet är oklart.

– Inget är bestämt men nu har vi i vart fall bilarna till det, säger Petra Holm.

I ett samarbete mellan fritidsled­arna och Laholms motorklubb fick tjejer på högstadiet och gymnasiet prova motorsport­en och lära sig köra folkrace.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? RACERS. Elisabeth Roos Lindell, Thella Petersson, Nelly Jansson, Sara Nilsson, Denise Aronsson, Isabella Tagesson, Linda Alminde och Jannicke Aronsson testade kunskapern­a på banan.
Bild: KENNY HJÄLTE RACERS. Elisabeth Roos Lindell, Thella Petersson, Nelly Jansson, Sara Nilsson, Denise Aronsson, Isabella Tagesson, Linda Alminde och Jannicke Aronsson testade kunskapern­a på banan.
 ??  ?? BRANDKÅR. Magdalena Marth, Matilda Poulsen och Maja Nilsson från Ungdomsbra­ndkåren var på plats för att hjälpa till.
BRANDKÅR. Magdalena Marth, Matilda Poulsen och Maja Nilsson från Ungdomsbra­ndkåren var på plats för att hjälpa till.
 ??  ?? MOTORFEST. Lördagens motorfesti­val på banan avslutades med tjejernas tävling.
MOTORFEST. Lördagens motorfesti­val på banan avslutades med tjejernas tävling.
 ??  ?? KLÄDD. Jannicke Aronsson i full mundering innan hon skulle ge sig ut på banan.
KLÄDD. Jannicke Aronsson i full mundering innan hon skulle ge sig ut på banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden