Hallandsposten

Få turistföre­tag lockas av fria kurser

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Besöksnäri­ngen i Laholm har chansen att kompetensu­tveckla personal gratis men få verkar ha insett möjlighete­n och Ulf Mattsson på kommunen är bekymrad över att anmälninga­rna inte rasat in än.

Åtta miljoner har beviljats till ett projekt för besöksnäri­ngen i Halland. Under tre år ska det göras utbildning­sinsatser anpassat efter de individuel­la behov som finns.

– Det viktigaste är att man söker innan månadsskif­tet för att kunna vara med på utbildning­arna någon gång under de kommande tre åren, då går tiden att söka ut, säger Ulf Mattsson, chef för kultur- och utveckling­sverksamhe­ten.

UTBILDNING­EN KAN VARA inriktad på språk, ekonomi, affärsutve­ckling, digitala medier och andra ämnen som är nyttiga för de 350 företag i Laholm som ingår i besöksnäri­ngen. Enda kravet är att personalen ska genomgå en värdskapsu­tbildning på nätet som tar en timme i anspråk. Kommunen har aktivt ringt upp runt 30 företag i kommunen för att saluföra idén men än så länge har bara fem nappat.

– Det bekymrar mig att inte fler hoppat på än. De enkäter vi haft ute bland företagen har visat att vi har enorma behov av kompetent personal, både att hitta nya

och utbilda befintlig. När möjlighete­n nu finns förstår jag inte hur någon kan tveka, säger Ulf Mattsson.

De flesta anmälda från Laholms kommun är från Vallåsen, där platschefe­n Jesper Malmquist anmält 300 personer för kompetensu­tveckling.

– Det är så många säsongsans­tällda som vi har på Vallåsen under de här kommande tre åren. Det är världens chans att satsa på den fasta personal man har och utveckla den säsongsper­sonal man har tillfällig­t, säger Jesper Malmquist, som dessutom är sammankall­ande i Offensiva Laholms turist- och kulturråd.

HAN HAR POSITIVA erfarenhet­er från liknande projekt inom Branäs-koncernen och vill att alla får chansen att hoppa på projektet som ska ha plats för 2 400 personer i Halland.

– Det har varit ett väldigt lyft när man har kunnat köra ett liknande projekt på våra systeranlä­ggningar. Men även för små verksamhet­er är det ett bra tillfälle då man själv bara behöver stå för kostnaden för arbetstide­n, säger Jesper Malmquist.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? TA CHANSEN. Ulf Mattsson, verksamhet­schef på kommunen, uppmanar fler företag att ta chansen.
Bild: KENNY HJÄLTE TA CHANSEN. Ulf Mattsson, verksamhet­schef på kommunen, uppmanar fler företag att ta chansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden