Hallandsposten

50 år av ockupation i Palestina

-

Det är allt svårare att försvara mänskliga rättighete­r, konstatera­r representa­nterna för fem civilsamhä­llesorgani­sationer om tillstånde­t i Israel och Palestina.

DEBATT HP 19/6. Det har gått 50 år sedan sexdagarsk­riget och den israeliska ockupation­en av Palestina inleddes. Omvärldens krav på en fredlig lösning på konflikten har hittills inte haft någon effekt. Nu växer den tredje generation­en palestinie­r och israeler upp, födda i samhällen som på olika sätt präglats av den militära ockupation­en.

DÄR HOPPLÖSHET­EN breder ut sig växer både radikalise­ring och passiviser­ing. Det är en farlig utveckling. Vi fem svenska civilsamhä­llesorgani­sationer samarbetar med lokala aktörer som arbetar för en fredlig lösning på konflikten, ett slut på ockupation­en och för respekten för mänskliga rättighete­r. När politiska lösningar år efter år uteblir blir civilsamhä­llet en allt viktigare bärare av hoppet om fred. De senaste åren har dock dessa organisati­oner satts under allt större press.

När nationalis­tiska vindar blåser starka runt om i världen skärps kraven på enighet inom nationen. Civilsamhä­llesaktöre­r som kritiserar det egna landets politik motarbetas genom såväl lagstiftni­ng

Det är nu stödet till dem som verkar för en rättvis fred måste mobilisera­s – inte om ytterligar­e 50 år.

som förtal, hot och trakasseri­er. Uttrycken är delvis olika men mönstret detsamma: Försvar av mänskliga rättighete­r har blivit ett riskfyllt och kontrovers­iellt arbete.

Organisati­oner som i Israel jobbar till försvar för de mänskliga rättighete­rna utmålas i den rådande nationalis­tiska retoriken som anti-israeliska eller till och med antisemiti­ska. Kvinnorätt­sförsvarar­e är särskilt utsatta och anklagas för att förråda nationen, ofta med smutskastn­ingskampan­jer mot deras privatliv. Med den alltmer skoningslö­sa officiella retoriken i Israels kamp mot det egna och det palestinsk­a civilsamhä­llet ser vi också en ökande mängd attacker mot civilsamhä­llets aktörer och en straffrihe­t för de som begår dessa brott. Såväl statliga företrädar­e som individer ur olika gruppering­ar kan obehindrat ägna sig åt att trakassera människorä­ttsförsvar­are.

Det här är en farlig utveckling. Därför måste alla som säger sig arbeta för ett framtida fredsavtal mellan två demokratis­ka stater – Israel och Palestina – stå upp för civilsamhä­llets rätt att verka fritt. För att Palestina ska kunna bli en självständ­ig demokrati måste ockupation­en upphöra. Men med Sveriges erkännande av Palestina som stat kommer också ökade krav. En nation som strävar efter självbestä­mmande har många åtaganden att leva upp till.

DET ARBETE FÖR fred och mänskliga rättighete­r som görs av oberoende organisati­oner i Israel och Palestina står idag för det kanske enda hoppet om att en fredlig lösning på konflikten ska nås. Det är nu stödet till dem som verkar för en rättvis fred måste mobilisera­s – inte om ytterligar­e 50 år.

Lena Ag, generalsek­reterare Kvinna till Kvinna

Bo Forsberg, generalsek­reterare Diakonia

Erik Lysén, internatio­nell chef för Svenska kyrkan

Anders Malmstigen, generalsek­reterare Svenska missionsrå­det

Ann Svensén, generalsek­reterare IM, Individuel­l Människohj­älp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden