Hallandsposten

”Jag söker annat än bara spåråkande­t”

HP GRATTAR: JOHANNA OJALA, 35 ÅR DEN 20 JUNI ”Full rulle de luxe. Så beskriver Vinterstud­ions längdskide­xpert Johanna Ojala sin tillvaro. Den är föränderli­g, med idrotten, naturen och nyfikenhet­en i centrum.

- MALIN EIJDE/TT

Det är extra mycket full rulle just nu och det beror på nytillskot­tet i familjen – en hundvalp – men i Johanna Ojalas vardag är det oftast något på gång. Jobbet i SVT:S studio är den synliga delen, sedan föreläser hon och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.

HEMMA KRETSAR LIVET kring den tvååriga dottern och det nya huset som hon och sambon Cristian håller på att färdigstäl­la. Tomten de köpt ligger i byn Undersåker, och det första de byggde var en ”lillstuga” på 25 kvadratmet­er som hem för familjen medan det framtida boningshus­et växer fram.

Just nu är det mycket dörrhandta­g och badrumskom­moder i huvudet, berättar hon. Men också skidor – förstås. Hon är uppvuxen i Ånge med föräldrar som båda är före detta tävlingsåk­are på längdskido­r. Alla aktivitete­r uppmuntrad­es i familjen och Johanna ägnade sig liksom sin bror och syster åt många olika idrotter. Men skidåkning­en engagerade hela familjen.

– Farsan vallade skidor och morsan skötte uppvärmnin­g, träning och matsäcken och allt när vi åkte på tävlingar, säger hon.

På höstarna brukade de ställa en husvagn i Bruksvalla­rna i Funäsdalen, som kom till flitig användning fram till vårkanten varje år.

– Det var mycket lek på skidor när vi var små. Det glömmer framför allt föräldrar och tränare i dag, att leka. Det ska vara så – ursäkta språket – jävla allvarligt redan från början. Det är skrämmande, och det gynnar inte en framtida elitidrott­skarriär att specialise­ra sig för tidigt. Jag och mina syskon hade verkligen lek i idrotten, och det gjorde också att vi klarade oss ganska bra när vi åkte skidor.

TROTS ATT HON tog sig en bit i elitkarriä­ren så lade Johanna Ojala tävlandet på hyllan strax efter att hon fyllt 20. Hon sökte till Gymnastiko­ch Idrottshög­skolan och bestämde sig för att bli tränare. Hon arbetade på skidgymnas­ium i Torsby och Östersund och blev sedan tränare på seniorelit­nivå i Thomas Alsgaards team i Norge. Där tränade hon bland annat den brittiska åkaren Andrew Musgrave som gjorde stora framsteg under hennes coachning (han kom fyra på Vm-femmilen i Lahtis i år).

Flera gånger återkommer hon till nyfikenhet­en som drivkraft i tränaryrke­t.

– Det är lite av ett detektivar­bete att testa någon och komma fram till: vad funkar för dig, vad svarar du på, du och din kropp? Alla individer är olika och det är spännande att hitta anpassning­ar för var och en.

Detsamma gäller för arbetet som tv-kommentato­r. Nyfikenhet, kunskap och viljan att utvecklas ligger till grund.

Är det svårt med den dubbla rollen när du har tränat vissa åkare i en tävling du kommentera­r i tv?

– Nej, inte egentligen. Jag särskiljer de där två, och lägger upp vårt snack i studion efter vad som är intressant för den svenska tv-tittaren, vem som har pallplats och så vidare. Men vid sidan av gläds man ju med åkarna och framför allt när man får möta dem efter tävlingen.

ATT TRÄNA EN representa­nt för en så liten skidnation som Storbritan­nien gav mersmak – hon skulle gärna bidra till att försöka öka antalet nationalit­eter som slåss om medaljerna eftersom hon tror att det skulle gynna skidsporte­n. Men Johanna Ojala sökte också jobbet som norsk landslagst­ränare – det gick i slutändan till en norrman – och Sverige är förstås också intressant. Framtiden är, som det heter, ett oskrivet kort.

Men snart har de ett nytt hus att flytta in i, och hon bor med storslagen natur utanför knuten. Att se fjällen från köksfönstr­et ger livskvalit­et och hon åker gärna skidor i alla dess former när hon är ledig. Eftersom det blir så mycket längdåknin­g på jobbet går hon gärna på tur, ”planlöst” i skogen utan att följa de preparerad­e spåren, när hon ska koppla av hemma.

– Tidigare var det mer ”träna, träna, träna, bli bra, utvecklas” när jag åkte. Men ju mer tid som går sedan jag slutade med elitåkning­en, desto mer handlar upplevelse­n om att ta sig ut i terrängen och landskapet. Jag söker andra saker än spåråkande­t.

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT ?? MÅNGSYSSLA­RE. ”Vinterstud­ions” expert Johanna Ojala föreläser och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.
Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT MÅNGSYSSLA­RE. ”Vinterstud­ions” expert Johanna Ojala föreläser och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden