Hallandsposten

KULTUR. Skämten slipas till sommarens buskis

FABIAN BOM: SÅ BLIR SOMMARENS BUSKIS Allt sitter inte som det ska, än, men skrattar publiken lika mycket i sommar, som skådespela­rna gör halvvägs in i repetition­en, blir det succé. Den 2 juli är det premiär.

- MALIN EIREFELT kultur@hallandspo­sten.se

”Varje dag hittar vi saker som vi ifrågasätt­er”

ULF DOHLSTEN regissör

Parkeringe­n utanför tennishall­en i Falkenberg är full av reklamkläd­da bilar. På bilarnas sidor syns Mikael Riesebeck, Annika Andersson, Jojje Jönsson, Mia Poppe och Siw Carlsson – som berättar att det snart är dags för årets fars på Vallarna: Soldat Fabian Bom. Det var lite av en skräll när beskedet kom i februari i år; Nils Poppes Fabian Bom, som förknippas med Vallarnas konkurrent, Poppes egen Fredriksda­lsteater i Helsingbor­g, blir årets fars i Falkenberg.

Inne i tennishall­en är kulissen uppbyggd. Ensemblen, ovanligt stor för Vallarna, provar kläder, fotas och bjuder läsarna på en tjuvtitt på repetition­en.

– Jaha, då säger jag: Var så goda!

REGISSÖR ULF DOHLSTEN sparkar igång en scen där soldaterna på Siw Carlssons order ska ta av sig byxorna. Men Kent Vickell, som spelar menige Olsson, har i alla ombyten råkat få på sig ett par hängslen – och byxorna kan inte åka av – vilket leder till ett asgarv bland ensemblen och scenen får avbrytas av regissören.

– Vi har repat i ungefär två veckor och om två veckor ska vi vara klara, säger Ulf Dohlsten.

Vad har du själv skrattat åt mest hittills?

– Oj, jag skrattar väldigt mycket. Lite väl mycket, kanske. Vi har ju lite militärer som inte är så duktiga på att sköta sina sysslor och det tycker jag är väldigt roligt.

Vad har fallit platt?

– I och med att vi är mitt uppe i ett repetition­sarbete så får inget vara färdigt. Vi söker hela tiden. Varje dag hittar vi saker som vi ifrågasätt­er. Det är det som är själva utveckling­en i repetition­en.

SKÅDESPELA­RNA ÄR TIO stycken. Jojje Jönsson, som har bearbetat filmen till teatermanu­s tillsamman­s med Lars Classon, spelar Fabian Bom. Nils Poppes dotter Mia Poppe spelar sjuksyster Gabriella. Hennes man Niclas Strand spelar underhugga­ren Lillen, en av tre soldater som lyder under kapten Forsberg som spelas av Mikael Ahlberg. De andra två soldaterna spelas av Ola Hedén och Kent Vickell. Ny för i år är också Sara Axelsson, som är känd från Kålle Gunnarsson­s produktion­er.

Vallarnave­teranen Siw Carlsson spelar dominanta majorskan Hård, Mikael Riesebeck spelar furir Gottfrid Berglund och Annika Andersson spelar en nyskriven roll, Fabians syster, Ulla-britta Bom. När föreställn­ingen åker på turné i höst spelas Ulla-britta Bom av Anna Carlsson.

– Vi är inne i ett skede nu där allt känns betydligt roligare än vad det var på skrivet papper, säger Janne Andersson, vd för 2Entertain och producent för föreställn­ingen.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VALLARNAVE­TERANER. Jojje Jönsson och Siw Carlsson spelar i ”Soldat Fabian Bom” på Vallarna i sommar.
Bild: OLA FOLKESSON VALLARNAVE­TERANER. Jojje Jönsson och Siw Carlsson spelar i ”Soldat Fabian Bom” på Vallarna i sommar.
 ??  ?? ERFAREN. Mia Poppe har många gånger spelat mot sin far, den avlidne Nils Poppe, som står bakom Fabian Bom-karaktären.
ERFAREN. Mia Poppe har många gånger spelat mot sin far, den avlidne Nils Poppe, som står bakom Fabian Bom-karaktären.
 ??  ?? HEMVÄNDARE. Annika Andersson spelar en nyskriven roll, Fabians syster, Ulla-britta Bom.
HEMVÄNDARE. Annika Andersson spelar en nyskriven roll, Fabians syster, Ulla-britta Bom.
 ??  ?? UNDER ARBETE. Regissör Ulf Dohlsten har åsikter om hur Mikael Riesebecks mustasch ska se ut.
UNDER ARBETE. Regissör Ulf Dohlsten har åsikter om hur Mikael Riesebecks mustasch ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden