Hallandsposten

Äldre fotografer­ades i smyg på boendet

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Det är en allvarlig händelse. Jag har aldrig varit med om något liknande.” GABRIELA ARVIDSSON Hemvårdsfö­rvaltninge­n

En besökare på ett äldreboend­e fotografer­ade de boende och personal i smyg. Händelsen är polisanmäl­d.

Bilden sms:ades till en före detta enhetschef på boendet med kommentare­n: ”Resterna av ditt (namnet på fd chefen) Känns bittert för de gamla”. Personen som tog emot sms:et kontaktade genast hemvårdsfö­rvaltninge­n.

–DET ÄR EN ALLVARLIG händelse. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett intrång i de äldres integritet. Äldreboend­et är deras bostad. Även de gemensamma utrymmena är en del av de boendes hem. Ingen har rätt att ta bilder av någon utan att fråga om lov först, säger Gabriela Arvidsson, myndighets­chef på hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstad.

Förvaltnin­gen har polisanmäl­t händelsen och har även gjort en anmälan enligt lex Sarah till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO.

Enhetschef­en på boendet har pratat med de personer som blivit fotografer­ade i smyg och de tycker att det inträffade är obehagligt. Även anhöriga har kontaktats. Personalen som syns på bilderna känner obehag och upplever sig förolämpad­e av bilden och sms:et.

– VI HAR FÖRSÖKT komma i kontakt med den person som har sänt sms:et, men inte fått tag på personen. Vi vill förhindra att bilden sprids vidare eller används på ett otillbörli­gt sätt, säger Gabriela Arvidsson.

När kommunen ringer telefonnum­ret får man besked att numret inte är i bruk. Telefonope­ratören säger att uppgiftern­a är sekretessb­elagda och hänvisar till polisen.

VARKEN PERSONAL eller boende uppmärksam­made att någon tog bilder på dem. Men personalen känner igen situatione­n på bilden och vet att den togs vid kvällsmate­n en viss dag. Vid det tillfället fanns det två utomståend­e personer på äldreboend­et. Den ene hade besökt en av de boende. De uppehöll sig sedan i matsalen en stund innan personalen sade till dem att de skulle lämna äldreboend­et.

Gabriela Arvidsson berättar att förvaltnin­gen nu väntar på beslut från IVO om hur myndighete­n ser på vilka åtgärder som Halmstads kommun vidtagit för att förhindra att en liknande händelse inträffar.

– Under utrednings­arbetet med lex Sarah framkom det att rutiner inte fanns på enheten. Vi planerar därför åtgärder kring rutiner och informatio­n om fotografer­ing på äldreboend­e för besökare samt ordningsre­gler för gemensamhe­tsutrymmen så att vi kan upprätthål­la en god ordning och en trygg miljö för de boende.

– Det är viktigt att komma ihåg att de gemensamma ytorna är en del av bostaden och utgör en hemmiljö för dem som bor där. Det är dessutom en arbetsplat­s, och därför måste även personalen­s integritet beaktas, säger hon.

 ?? Bild: ANDERS ANDERSSON ?? MYNDIGHETS­CHEF. Gabriela Arvidsson på hemvårdsfö­rvaltninge­n ser allvarligt på att någon fotografer­at i smyg på äldreboend­et.
Bild: ANDERS ANDERSSON MYNDIGHETS­CHEF. Gabriela Arvidsson på hemvårdsfö­rvaltninge­n ser allvarligt på att någon fotografer­at i smyg på äldreboend­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden