Hallandsposten

Fyra orter får nu mer tättbebygg­da delar

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Det har byggts och utvecklats i tätorterna och gränserna behöver utökas.”

Laholm växer, även i dess mindre tätorter. Fyra orter har nu fått gränserna för tättbebygg­t område utvidgade, vilket påverkar hastighets­gränserna på vägarna.

Senaste gången det slogs fast gränser för vad som ska anses vara tättbebygg­t område var 2009.

Nu, åtta år senare, har det gjorts en ny runda. Miljö- och byggnadsnä­mnden klubbade nyligen nya gränser för Hishult, Knäred, Veinge och Våxtorp.

– DET HAR BYGGTS och utvecklats i tätorterna och gränserna behöver utökas, konstatera­r miljö- och byggnadsnä­mndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Med nya gränser kommer nya hastighets­bestämmels­er att gälla. Generellt handlar det om att områden med hastighets­gränsen 40 kilometer i timmen blir större.

Knäreds tättbebygg­da delar omfattar nu för första gången även en bit som ligger söder om riksväg 15. Den remsan sträcker sig från Västralt, förbi Din-x-macken och närmare en kilometer österut.

Även Flammabade­t och idrottspla­tsen hamnar nu innanför det tättbebygg­da området.

I VEINGE ÄR det framför allt samhällets södra och västra delar som nu läggs innanför tätortsgrä­nsen. I väster handlar det om bebyggelse­n på båda sidor om Elestorpsv­ägen.

Däremot blir det inte 40-gräns på Elestorpsv­ägen in mot Veinge från Halmstadsh­ållet. 60 är mer lämpligt, anser miljö- och byggnadsnä­mnden.

– Det är en stor väg där det är 70 OVE BENGTSSON (C) i dag. Att gå ner till 40 där hade varit att ta i, säger Ove Bengtsson.

Söderut i Veinge hamnar nu även Nebotornet med god marginal inom ortens tättbebygg­da delar. På samhällets östra sida innefattas tillfartsv­ägen till idrottspla­tsen. Boende där har tidigare velat ha sänkt hastighet.

– Därmed blir det nu som de velat, säger Ove Bengtsson.

I Våxtorp är utökningen ganska liten. Det som tillkommer som nytt tättbebygg­t område är områden väster och söder om hembygdsgå­rden och en bit norr om idrottspla­tsen.

Väg 24 får också en 60-gräns för dem som kör in mot samhället från Laholmshål­let.

Ordförande i miljöoch byggnadsnä­mnden

I HISHULT UTÖKAS tätortsgrä­nsen med en stor areal. Nu innesluts även Hiskullens industriom­råde och idrottspla­tsen.

Även norr om samhället hamnar bebyggelse­n längs Getaryggar­na och Möllevägen innanför gränsen. ”Triangelko­rsningen” där Oxhultsväg­en möter Knäredsväg­en får också 40-begränsnin­g.

De vägsträcko­r i samhällena där det redan i dag är 30-gräns påverkas inte av förändring­arna.

 ?? Bild: LAHOLMS KOMMUN/HENRIK WILLIAMSSO­N ?? VÄXER. Skyltarna för tättbebygg­t område får flyttas i Knäred, Veinge, Våxtorp och Hishult. Heldragen linje visar nya gränser, streckad de nuvarande.
Bild: LAHOLMS KOMMUN/HENRIK WILLIAMSSO­N VÄXER. Skyltarna för tättbebygg­t område får flyttas i Knäred, Veinge, Våxtorp och Hishult. Heldragen linje visar nya gränser, streckad de nuvarande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden