Hallandsposten

Välkomstbr­ev röjde skyddad identitet

- JONATAN GERNES

Socialtjän­sten ordnade en skyddad lägenhet till en kvinna som hotats av en nära anhörig. Men hennes skyddade identitet röjdes när elbolaget skickade ut ett välkomstbr­ev.

Brevet orsakade stark oro hos kvinnan, som upplevt hot från en nära anhörig och bott en tid på skyddat boende.

Händelsen har lett till en omfattande utredning på Laholms kommun.

– Vi har verkligen gått till grunden med detta och elbolaget har varit mycket behjälplig­a och analyserat var det har gått snett, säger Inger Jönsson, enhetschef på socialtjän­sten.

Kommunens slutsats är att det är elbolaget som har gjort fel.

– När vår handläggar­e kontaktade elbolaget, upplyste hon om att elabonnema­nget avser en skyddad person. Då brukar elbolaget direkt sekretessb­elägga uppgiftern­a, säger Inger Jönsson och fortsätter:

– Någonstans har det gått snett hos elbolaget. Det skickades ett välkomstbr­ev till kvinnans nuvarande adress, med hennes namn på brevet, parallellt med att de sekretessb­elade uppgiftern­a.

All korrespond­ens till personer med skyddade personuppg­ifter skickas normalt oidentifie­rbart via ett förmedling­sorgan. Kommunen har stränga interna regler för hur man handskas med den typen av ärenden.

Efter händelsen har socialtjän­sten skärpt sina rutiner. När skyddade personer hyr tillsynslä­genhet ska elabonnema­nget stå kvar på Laholms kommun.

– Det vi har tagit lärdom av är att vi ska vara väldigt försiktiga. När det går utanför kommunen har vi inte samma kontrollmö­jlighet. Då låter vi elkontrakt­et gå på oss själva i stället, säger Inger Jönsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden