Hallandsposten

Därför har FI fel om amortering­arna

EKONOMI. Att köpa bostad är livets största affär. De svenska hushållens bolån uppgår sammanlagt till cirka 3 000 miljarder kronor.

-

LEDARE HP 2/10. Det betyder också att dessa lån utgör hälften av de svenska bankernas utlåning. Det är bankerna som beviljar lånen, inte att förglömma, eftersom de samtidigt tjänar på att låna ut pengarna.

Men. Hushållens skuldsättn­ing fortsätter att vara en källa till oro. Flera år med rekordlåga räntor, bostadsbri­st, centralise­ring till storstäder­na och en stark högkonjunk­tur har eldat på bostadspri­serna. Oron handlar till en del om vad som sker med familjerna­s ekonomi om, eller rättare när, räntorna stiger.

DET ÄR DÄRFÖR Finansinsp­ektionen (FI) nu föreslår ett utökat amortering­skrav, denna gång kopplat till skuldkvot. Förslaget ska börja gälla redan i januari 2018 och innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinko­mst ska amortera en procent av sitt bolån per år. Den som redan berörs av det befintliga kravet – 1 och 2 procents amortering om bostaden är belånad till 50 respektive 70 procent – får det utökade kravet som tillägg.

Förslaget ska snart läggas fram för regeringen, men efter att ha tagit del av remissvare­n bör de ändra sig. Där finns nämligen en rad starka invändning­ar.

John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universite­t, påpekar exempelvis att FI å ena sidan bedömer att amortering­skravets effekter på bostadspri­serna kommer att bli ”relativt milda”, även i storstäder­na. Å andra sidan sägs att de hushåll som berörs av åtgärderna kommer att ”köpa billigare bostäder och låna mindre”. Denna effekt sägs vara ”relativt stor”. Hur ska de ha det? Och ärligt talat, finns de billigare bostäderna i verklighet­en?

Riksbanken är en av få instanser som är positiv, eftersom den oroar sig över den finansiell­a stabilitet­en. Det är dock inte huvudsyfte­t enligt FI. De skriver tvärtom att ”de finansiell­a stabilitet­sriskerna kopplade till hushållens skulder är relativt små”. Skälet till kravet är istället att dämpa riskerna för minskad konsumtion i nästa lågkonjunk­tur. Men i så fall borde inte ytterligar­e tvingande kostnader läggas på hushållen.

Riksförbun­det Bostadsrät­terna har med flera räkneexemp­el i sitt svar. Bland annat kan man konstatera att en pensionär som vill sälja sin villa på landsbygde­n och köpa lägenhet i storstaden knappast kommer att få råd, trots en stor kontantins­ats. Detta eftersom skuldkvote­n sätts i relation till inkomsten, och inte till insats eller belåningsg­rad.

Det betyder i sin tur att flyttkedja­n aldrig kan komma igång på allvar. Den som ger unga chansen att ens hitta en bostad, när de äldre lämnar villan för ett annat, kanske mindre, boende.

I SIN NUVARANDE form riskerar förslaget också att diktera hur mycket en given bostad får kosta. Som riksförbun­det Bostadsrät­terna påpekar gör det förmodlige­n amortering­skravet i sig till en större risk för ekonomin än själva skuldsättn­ingen. Låt oss hoppas att Finansinsp­ektionen själv inser det i tid.

I sin nuvarande form riskerar förslaget också att diktera hur mycket en given bostad får kosta.

 ?? Bild: EMMA GUSTAFSSON/ARKIV ?? ÖKAR RISKEN. Finansinsp­ektionen vill utöka det befintliga amortering­skravet för bolån, men har inte ett bra förslag.
Bild: EMMA GUSTAFSSON/ARKIV ÖKAR RISKEN. Finansinsp­ektionen vill utöka det befintliga amortering­skravet för bolån, men har inte ett bra förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden