Hallandsposten

Allt färre Is-krigare återvänder till Sverige

- ANJA HAGLUND/TT

Antalet Is-anhängare som återvänder till Sverige minskar kraftigt. De fem städer varifrån flest extremiste­r rest har de senaste månaderna bara haft enstaka, eller inga, återvändar­e. Men terrorexpe­rter varnar för att avfärda hotet.

– Det handlar inte om numerären utan om vem som återvänder, säger Magnus Ranstorp, vid Försvarshö­gskolan, till TT.

När terrorröre­lsen IS pressades tillbaka i Syrien och Irak i våras befarades att fler svenskar som rest ner för att ansluta sig till IS skulle komma tillbaka. Men enligt Säkerhetsp­olisen är trenden från 2016 konstant – färre återvänder. Det rör sig nu om ”ett fåtal individer”.

– Vad jag känner till så är det inte någon som återvänt i år, säger Fredrik Malm, polis som jobbar mot radikalise­ring i Örebro, en av de kommuner som flest rest ifrån.

Övriga städer med påtaglig problemati­k – Malmö, Göteborg, Borås och Stockholm – har haft ”enstaka” återvändar­e.

Orsakerna varierar, men det är just nu mycket svårt både att ta sig in och ut ur Is-kontroller­at område, enligt Säpo.

– Vi har ett antal som finns kvar i krigszonen mot Turkiet som inte kommer vidare, säger Peder Englund, säkerhetsc­hef i Borås.

EN DEL UTTRYCKER för anhöriga i Sverige att de vill hem, för andra har livsteckne­n upphört – och för vissa kan det finnas en vilja att stanna och strida till slutet.

I Stockholm har de som kommit tillbaka hållit en låg profil.

– Deras tillvaro här i området har varit väldigt lågmäld. Lokalpolis­området har ingen informatio­n det senaste halvåret som visar på någon form av terrorplan­ering, säger Christoffe­r Bohman, polisens biträdande områdesche­f i Järva.

I Borås ser kommunen hur andra aktörer kliver fram för att stärka extremistm­iljöerna.

– Vi har haft ett antal så kallade hatpredika­nter som rest runt och haft föreläsnin­gar på i alla fall en av våra moskéer, säger Peder Englund.

De radikala miljöerna i Sverige blir heller inte mindre, påpekar terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

– SÄPO PRATAR NU om 2 000 individer. Utöver det finns det ytterligar­e individer som attraheras av miljön. Återvändar­na är farliga, dem måste man punktmarke­ra. Men det handlar också om att tackla miljöerna som de kommer ifrån, säger han.

Ranstorp varnar samtidigt för att underskatt­a återvändar­na.

– De behöver inte vara många. Vi har haft två återvändan­de svenska medborgare som varit delaktiga i Paris- och Brysselatt­entaten, två av de värsta terroratte­ntaten som skett i Europa, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden