Hallandsposten

Humleodlin­g håller bristen stången

HALLAND: Svensk humle är en bristvara. Per Wigermo i halländska Torpa har startat en provodling. Slår den väl ut kan han tänka sig att utöka.

- KARIN HYLANDER 010-471 50 10 redaktione­n@hallandspo­sten.se

Det började med ett ölintresse och lite hembryggni­ng. Det slutade med en humleodlin­g. Nu är Per Wigermo i Torpa mitt uppe i skörden av de aromatiska kottarna.

”Utländska öler behöfwa icke at föreskrifw­as före wåre Swenska magar; ty det wore at gå öfwer sjön efter Watten” CARL VON LINNÉ

Humleplant­orna slingrar på sju meter höga linor, fästa i vajrar mellan stabila ledningsst­olpar. Långt där uppe vajar kottarna i vinden, som ett limegrönt flaggspel över Tolvsgårds marker utmed 41:an.

– Det började med mitt ölintresse. Samtidigt skrev jordbrukst­idningarna mycket om suget efter humle. Jag såg en nisch, berättar Per Wigermo om sin lilla försöksodl­ing.

Att försörja en familj på ett 60 hektar stort jord- och skogsbruk med traditione­ll inriktning är inte helt lätt i dag.

Visst brukar Per Wigermo markerna på Tolvsgård men han är också snickare, med firman Kulturbygg i Tolvsgård, och driver, tillsamman­s med hustrun Johanna Wigermo och kompanjone­n Charlott Wettberg, Varbergs Ridskola. Men Per skulle vilja jobba hemma mer, med den egna jorden.

HUMLE ÄR DOCK inte så lättodlat som man skulle kunna tro med en tillväxt på flera decimeter om dagen när växtsäsong­en sätter i gång.

– Humleodlin­gen går inte att jämföra med det vanliga jordbruket och det finns ingen att fråga. Än så länge kör jag ekologiskt för det finns inga godkända preparat för bekämpning i humleodlin­gar. Men mögel-, svamp- och insektstry­cket är högt. Bland annat har jag fått mycket löss på rankorna, säger Per bekymrat.

Hösten 2015 satte Per de 125 plantorna i kanten av den uråldriga betesmarke­n och i år kan han för första gången ta en lite rejälare skörd.

Han har satsat både på gamla, svenska kulturarvs­sorter och på förädlade sorter från kontinente­n.

DE SVENSKA SORTERNA är redan plockade. När de mognade i augusti ringde Per sina kompisar innan han drog ner till odlingen, sänkte ner vajersyste­met och skar av rankorna.

Sedan lastades de på en vagn och kördes hem till gården där vännerna hjälpte till att plocka av kottarna.

– Sedan torkar jag dem i 35 graders värme på galler med hjälp av en värmefläkt, säger Per.

Det är viktigt att torkningen går fort samtidigt som det inte får bli för varmt.

De aromatiska ämnena i humlen är lättflykti­ga och tål varken luftens syre eller fukt, så direkt efter torkningen vakuumförp­ackas kottarna och hamnar i frysen.

Tanken är att närbelägna Byaregårde­ns Brygghus ska använda dem i sin ölprodukti­on. Precis som andra mikrobrygg­erier har de nämligen svårt att få fram svensk humle till produktion­en.

– Bryggmästa­ren Robert Olsson har provbryggt en omgång på min humle från i fjol och det blev bra. Vi hade en fantastisk höst förra året så kvalitén på kottarna blev jättefin, säger Per.

NU ÅTERSTÅR DET att se hur resten av årets septemberm­ånad blir. De utländska sorterna, som ger en högre avkastning, tar längre tid på sig att mogna än de gamla svenska och håller just på att övergå från blom till kottar.

Får de bara lite sol och värme kommer de att hinna mogna, de också.

 ??  ?? KUL UTMANING. ”Det växer som hejsan! Humle är rena ogräset men jag har fått luspåslag på rankorna”, säger lantbrukar­en Per Wigermo om sin nya gröda, som bjuder på en hel del utmaningar.
KUL UTMANING. ”Det växer som hejsan! Humle är rena ogräset men jag har fått luspåslag på rankorna”, säger lantbrukar­en Per Wigermo om sin nya gröda, som bjuder på en hel del utmaningar.
 ??  ?? VIKTIG INGREDIENS. Länsstyrel­sens kurs i humleodlin­g häromvecka­n lockade ett trettiotal deltagare från hela Halland och längre bort ändå. Det bjöds på odlingstip­s, kemikunska­per, kulturhist­oria – och öl!
VIKTIG INGREDIENS. Länsstyrel­sens kurs i humleodlin­g häromvecka­n lockade ett trettiotal deltagare från hela Halland och längre bort ändå. Det bjöds på odlingstip­s, kemikunska­per, kulturhist­oria – och öl!
 ??  ?? LUPULIN. Det är det gula klibbet i humlekotte­ns inre som ger ölet smak. De historiska sorterna ger inte så mycket beska.
LUPULIN. Det är det gula klibbet i humlekotte­ns inre som ger ölet smak. De historiska sorterna ger inte så mycket beska.
 ??  ?? KOTTPLOCKN­ING. ”Tyvärr får de historiska svenska klonerna ofta vissnesjuk­a
KOTTPLOCKN­ING. ”Tyvärr får de historiska svenska klonerna ofta vissnesjuk­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden