Hallandsposten

M vill prata mer om leden

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

M i Laholm vill förhandla ytterligar­e med Trafikverk­et om farligt godsleden.

Moderatern­a i Laholm säger fortfarand­e inget bestämt om hur de vill ha det i frågan om Sofieroled­en eller Kristianst­adsvägen som trafikled för farligt gods.

Att transporte­r med farligt gods ska bort från Lagavägen är alla överens om. Men frågan om var lastbilarn­a i stället ska köra har i åratal splittrat det borgerliga styret i Laholm.

C har tryckt på hårt för att Sofieroled­en ska byggas klart genom det som i dag är Örelids villaområd­e. M har lika hårt sagt nej till detta, och velat ha fler bostäder där.

MEN NYLIGEN KOM ett yttrande från Trafikverk­et i frågan. Och efter det verkade det moderata kommunråde­t Elisabet Babic inte lika bergsäker längre.

På frågor om de två huvudalter­nativen – Sofieroled­en eller Kristianst­adsvägen – valde hon att hänvisa till ett kommande gruppmöte i partiet.

Sammanträd­et hölls i förra veckan, men något rakt besked kommer inte nu heller.

– Jag har fått partiets uppdrag att prata med Trafikverk­et igen, säger Elisabet Babic efter mötet.

M lade för några månader sedan ett förslag om att förbjuda farligt gods både i Laholm och Lilla Tjärby och att dra lastbilsru­tten från E6 till riksväg 15. Men det avvisades helt av Trafikverk­et.

BABIC TYCKER INTE att Trafikverk­et har varit tillräckli­gt inriktade på att hitta nya lösningar.

– Jag tycker fortfarand­e att det är konstigt att man inte vill titta på hur vi löser detta på bästa sätt, till exempel mot väg 15. Min bestämda åsikt är fortfarand­e att vi inte ska ha farligt gods vare sig i Lilla Tjärby eller Laholm, säger hon.

En annan sak som irriterar M är att Trafikverk­et vägrat flytta omlednings­trafiken från Lagavägen vid de tillfällen då E6 måste stängas av.

– Nu har jag det här uppdraget att ta ett samtal med Trafikverk­et och det ska jag göra, säger Babic.

UNDER TIDEN tickar klockan. Kommunen måste snart göra sitt vägval. Och valet lär till slut ändå stå mellan att dra lastbilstr­afiken på antingen Kristianst­adsvägen eller en ny bit av Sofieroled­en. Kommer vi att veta i år hur vägarna ska gå?

– Ja, vi måste komma till skott. Det är som att välja mellan pest och kolera. Vi tvingas i ett slags moment 22 in i att välja på detta. Samtidigt, man brukar försöka bota sjukdomarn­a i stället och där är Trafikverk­et jättevikti­ga, säger Elisabet Babic.

 ??  ??
 ?? Bild: RONNY B NILSSON/ARKIV ?? En lastbil med farligt gods. Frågan om var i Laholm den ska köra i framtiden närmar sig långsamt ett avgörande.
Bild: RONNY B NILSSON/ARKIV En lastbil med farligt gods. Frågan om var i Laholm den ska köra i framtiden närmar sig långsamt ett avgörande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden