Hallandsposten

Lejla har flyt i tränarkarr­iären

SIMNING: LEJLA LADJAREVIC LEDER UDDEVALLA SIM MOT FRAMTIDEN

- CHRISTER LINDGREN sporten@hallandspo­sten.se

Egentligen fanns det inget som pekade på att den unga Halmstadst­jejen, född i en fotbollsfa­milj, skulle välja just simningen.

– Egentligen var jag nog också bättre på fotboll, säger hon.

DET VAR NÄR pappa Sead, som är idrottslär­are och fotbollstr­änare i Halmstad, skulle träna på gym som intresset väcktes. Lejla var för ung för att följa med in och fick i stället sitta på läktaren i simhallen. Där väcktes en kärlek som bara blivit starkare.

– Till slut var det någon av ledarna som tyckte att jag skulle vara med i stället för att sitta och titta på när bland andra Ida Börjesson tränade. Själv simmade hon i nio år. – Jag drömde väl om OS som alla andra och gillade verkligen att träna och tävla och hade fantastisk­a tränare som Maria Hansson som nu är en av mina närmsta vänner. Jag var ändå mest intressera­d av att kommentera andras simmares teknik, fast jag var rätt så oseriös då, säger hon med ett skratt.

EN IDROTTSLÄR­ARE uppmärksam­made hennes ledartalan­g i årskurs nio och i Simklubben Laxen var det bland andra amerikansk­e stortränar­en Milton Nelms – som coachat Ian Thorpe – som uppmuntrad­e Lejla Ladjarevic att fortsätta att satsa på tränarroll­en.

– Han gillade att jag tänkte utanför boxen i mitt tränande.

När sedan klubbchefe­n Stefan Adlerborn såg till att hon bara 19 år ung fick Hans Chrunaks ledarstipe­ndium tog tränardröm­men fart på allvar och hon fick bege sig till simnatione­n Australien för att studera sporten i tre månader.

DET VAR ETT STORT STEG för en hemkär tonåring som bestämde sig för att träna på att ta hand om sig själv genom att först ta ett deltidsjob­b som tränare i Stockholms­klubben Spårvägen.

Resan till Australien blev vad hon hoppats på. Hon tittade på massor av simträning­ar och tävlingar. Hon noterade, funderade och frågade och funderade vidare.

– Det är väl sådan jag är. Jag vill bilda mig en uppfattnin­g innan jag säger något och sedan vill jag lära av fler och fylla på min egen ryggsäck för att kunna träna många olika människor. Jag är på god väg, men man blir aldrig fullärd.

VÄL HEMMA I SVERIGE blev det Stockholm och Spårvägen igen där hon kunde jobba och utbilda sig till tränare på samma gång.

– Spårvägen är en fantastisk förening där jag fick utvecklas trots att jag var ung. De peppade mig samtidigt som jag hade förmånen att i praktiken testa allt jag lärde mig i teorin.

2016 öppnades dörren till landslaget där hon sedan dess jobbat som videoanaly­tiker.

– De tyckte väl att det passade en ”nörd” som mig – och det gjorde det, säger hon.

När hon fick erbjudande­t om att få ta jobbet i Uddevalla var det ändå enkelt att tacka ja till att jobba med vad hon älskar.

– I början av 2017 var det lite enformigt och jag ville jobba med lite äldre simmare. Att dessutom, som ung tjej, bli erbjuden jobbet var förstås för bra för att tacka nej till. Och utmaningen förstås, det är lite läskigt när det är nytt.

HON HAR UPPLEVT att bli betraktad med skepsis på grund av ålder och kön.

– Jag har tagit åt mig, men ändå försökt att blicka framåt.

Nu får hon chansen, men en månad gammal på det nya jobbet är det för tidigt att lämna någon programför­klaring.

– Uddevalla är och har varit en framgångsr­ik simstad, men nu är vi i en spännande uppbyggnad­sfas och i väntan på en ny simhall. Det är väl den stora utmaningen och det jobbigaste just nu eftersom vi inte kan styra det själva. Uddevalla är ju en bra och lagom stor träningsst­ad där vi kan utveckla många duktiga idrottare. Jag hoppas att man tar tillvara på det.

Simklubben­s egna förutsättn­ingar finns där, menar hon.

– Vi har en bra bredd och fantastisk­a personer som verkligen vill jobba så det fångade mig. Den mindre föreningen ger också möjlighet till större grepp. Sedan är simmarna väldigt träningsvi­lliga och det är väl det bästa en tränare kan få.

Hon är en ung tjej i en miljö där de flesta kollegerna är äldre män, och 23-åriga Lejla Ladjarevic ser fram emot det utmanande uppdraget som ny huvudträna­re för Uddevalla sim.

”Att som ung tjej bli erbjuden jobbet var förstås för bra för att tacka nej till.”

LEJLA LADJAREVIC, huvudträna­re Uddevalla sim

 ??  ??
 ?? Bild: HÅKAN FREDRIKSSO­N ?? HÅLLER KOLL. Lejla Ladjarevic gillar att studera och analysera innan hon jobbar individuel­lt med sina simmare.
Bild: HÅKAN FREDRIKSSO­N HÅLLER KOLL. Lejla Ladjarevic gillar att studera och analysera innan hon jobbar individuel­lt med sina simmare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden