Hallandsposten

Åsikter. Att förstå att personalen är varje verksamhet­s viktigaste resurs är numera omodernt.

- MALIN LERNFELT Liberal skribent

De företag och myndighete­r som säger nej till landskap borde lyftas fram som förebilder.

Luft och ljus, stora öppna ytor som skapar flexibilit­et och ger möjlighet för inrednings­arkitekter att glänsa och fastighets­ägare att hyra ut till många olika sorters kunder. Kontorslan­dskap marknadsfö­rs, trots att det är långt ifrån en ny idé, som den moderna sortens arbetsplat­s.

Allt fler arbetsgiva­re, såväl offentliga som privata, river väggar och placerar ut personalen i räta rader av likadana skrivbord och hurtsar. Detta trots att det sedan länge varit känt att det finns få saker som är ett så stort hot mot en god arbetsmilj­ö som just kontorslan­dskap. Av någon anledning tycks såväl hjärnforsk­are som experter på stress, organisati­onspsykolo­gi och produktivi­tet tala för döva öron när de gång på gång redogör för sina resultat.

ETT AV DE argument som förespråka­re för öppna landskap lyfter fram är att kommunikat­ionen på arbetsplat­sen förbättras. Det är en sanning med modifikati­on. Visserlige­n ökar interaktio­nen mellan medarbetar­na. Men de mer djuplodand­e samtalen och utbytandet av viktig informatio­n minskar, eftersom det är svårare att prata enskilt när det finns risk att andra lyssnar.

Människor som arbetar i kontorslan­dskap mår dessutom sämre och är oftare sjukskrivn­a. En aktuell dansk studie visar att personer med enskilt eller delat kontor i genomsnitt har fem sjukdagar per år, medan de som sitter i större landskap är borta sju till åtta dagar.

Arbetsmilj­öforskaren Helena Jahnckes avhandling som publicerad­es för några år sedan lyfter även fram hur anställda som sitter i landskap var tröttare och lättare tappade motivation­en. De hade också högre halter av stresshorm­oner i urin och saliv.

Katarina Gospic, fil mag i fysiologi och medicine doktor vid Karolinska Institutet har i sin bok ”Neurodesig­n: inredning för hälsa, prestation och välmående”, beskrivit hur våra arbetsplat­sers utformning är nära kopplat till hur vi mår och hur effektiva vi är på jobbet.

Generellt går det att slå fast att det bästa vore att så långt det är möjligt undvika kontorslan­dskap. Det finns få saker som vi människor har så svårt att utestänga som ljud av andras röster eller andra som rör sig strax intill. Då störande ljud sänker prestation­en med upp till 66 procent och det tar relativt lång tid att återfå fokus varje gång vi blir avbrutna, är det i regel en ren förlustaff­är för arbetsgiva­ren att placera folk på det sättet.

MED UTGÅNGSPUN­KT från det vi i dag vet om vilken typ av arbetsmilj­ö människor föredrar, vad som ger högst produktivi­tet och minskar sjukskrivn­ingar och stressrela­terad ohälsa borde varje klok arbetsgiva­re satsa på att återgå till att erbjuda sin personal arbetsplat­ser i mindre kontorsrum. De företag och myndighete­r som säger nej till landskap borde lyftas fram som förebilder. För det finns knappast något mer omodernt än att inte förstå att personalen är varje verksamhet­s viktigaste resurs och därför värd att lyssna på och värna.

 ?? Bild: BERIT ROALD ?? DÅLIG ARBETSMILJ­Ö. Trots att forskninge­n enhälligt dömer ut öppna kontorslan­dskap fortsätter antalet att växa.
Bild: BERIT ROALD DÅLIG ARBETSMILJ­Ö. Trots att forskninge­n enhälligt dömer ut öppna kontorslan­dskap fortsätter antalet att växa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden