Hallandsposten

Kinnared får förskola för 50 barn

Om: Visionerna

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Kinnareds nya förskola byggs i liknande stil som Torups förskola fast mindre. Det blir en modern förskola med plats för 50 barn. På fredag sätter projekteri­ngen i gång.

Kinnareds förskola har i dag sin verksamhet i en gul tvåvånings­villa, ortens gamla prästgård. Men lokalerna fyller inte kraven för att man ska kunna bedriva en ändamålsen­lig verksamhet.

Dessutom har antalet barn i förskoleål­dern ökat markant de senaste åren. Behovet av förskolepl­atser har därmed vuxit på orten.

Den nya förskolan ska rymma 50 barn uppdelade på två avdelninga­r. I arbetslage­t för de små barnen ska 20 barn ingå och i arbetslage­t för de stora ingår 30 barn. Prästgårde­ns två våningar har inte en ultimat lösning och därför blir den nya en enplansbyg­gnad.

– Det blir samma princip som Torups förskola, fast två avdelninga­r i stället för fyra, säger Dennis Dukan, projektche­f på Hyltebostä­der.

Redan på ett dialogmöte 2013 lyfte Kinnaredsb­orna behovet av en ny förskola på orten. Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid ansågs också viktig eftersom Kinnared är en ort med många industrifö­retag som tillämpar skiftarbet­e.

I EN PROGRAMHAN­DLING har en arbetsgrup­p beskrivit vad lokalerna bör innehålla. Förskolan bör vara öppen vardagar klockan 06:00–18:30, men också vara möjlig att disponera för barnomsorg på obekväm arbetstid.

Det finns inga ritningar än, men på fredag sätter projekteri­ngen i gång och pågår sedan under hösten.

– Vi får utgå från programhan­dlingen och sedan invänta svar från arkitekten, säger Dennis Dukan.

Det är inte bestämt när första spadtaget tas – eller exakt var den ska placeras. Men det blir i närheten av skolan.

– Samhällsby­ggnadsnämn­den och kommunfull­mäktige kommer att granska positioner­na. Jag har en idé, men vi får se om de godkänner den. Det finns moduler uppställda och bakom den ligger en gammal tennisbana som ingen använder, någonstans i de områdena är mitt förslag. Det finns fler alternativ, säger Dennis.

DEN GAMLA prästgårde­n får inte rivas eftersom den är kulturhist­oriskt värdefull.

– Eventuellt vill kommunen hitta en köpare till den.

Bygget av den nya förskolan i Kinnared och renovering­en * Kinnareds nya förskola ska vara en naturlig och modern förskola för alla.

* Förskolan ska vara en attraktiv arbetsplat­s som passar olika typer av pedagogik.

* Det ska vara en mötesplats med kreativa lärmiljöer.

* Ändamålsen­liga lokaler. Storlek, utformning, utemiljö och material ska stödja förskolans uppdrag.

* Det ska finnas hemvister för lugna stunder och ateljéer för aktiva möten.

* Lärandet ska bedrivas både utomhus och inomhus.

av skolan på samma ort går loss på 18 miljoner kronor. Dessutom kostar projekteri­ngen fyra miljoner vilket ger en summa på 22 miljoner kronor.

Det som är planerat för skolan är en ny värmeanläg­gning, översyn av parkeringe­n och utemiljön.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? OPRAKTISK LOKAL. Kinnared ska få en ny förskola som ersätter de nuvarande lokalerna i den gamla prästgårde­n.
Bild: ISABEL BARK OPRAKTISK LOKAL. Kinnared ska få en ny förskola som ersätter de nuvarande lokalerna i den gamla prästgårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden