Hallandsposten

Snart klart för moské och kyrka på Fyllinge

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Planerna på den nya moskén på Fyllinge börjar ta form. Samtidigt pågår en laglighets­prövning av markaffäre­n.

En bygglovsan­sökan har lämnats in till kommunen.

Den omfattar en byggnad i två våningar som ska ligga vid biltvätten på Fyllinge.

Sex personer har överklagat markavtale­t mellan kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott och Islamiska barn- och kulturföre­ningen till förvaltnin­gsrätten. En namnlista har bifogats överklagan­det.

DE KLAGANDE ANSER att beslutet är så omfattande att det borde ha fattats av kommunstyr­elsen eller kommunfull­mäktige.

Dessutom menar de att priset är ovanligt lågt samt att det finns risk för konflikter mellan olika religiösa gruppering­ar. De säger också att föreningen som ska bygga moskén präglas av ickedemokr­atiska åsikter avseende kvinnors rättighete­r och hbtq-frågor. De klagande krävde att avtalet skulle frysas tills ärendet var avgjort, men det har förvaltnin­gsrätten redan sagt nej till i ett särskilt beslut.

Kommunen har yttrat sig över klagomålen och påpekar att det bara är beslutets laglighet och inte dess lämplighet som kan prövas enligt kommunalla­gen.

KÖPET ÄR VILLKORAT med att bygget ska starta inom tre månader efter att bygglov getts. När det uppfyllts betalar föreningen 1 435 000 kronor och blir lagfaren ägare till fastighete­n.

I samband med att reservatio­nsavtalet skrevs underteckn­ades även ett avtal där kommunen och islamiska föreningen förbinder sig att gemensamt verka för att förebygga våldsbejak­ande extremism, verka för god integratio­n och motverka islamofobi.

SAMTIDIGT SOM KOMMUNEN har upplåtit mark för en moské på Fyllinge har man genomfört en markaffär med serbisk- ortodoxa församling­en.

Kyrkan har fått bygglov för en församling­slokal och fyra bostadsläg­enheter i två våningar på Forellväge­n vid Fyllinge centrum.

Enligt avtalet med kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott har föreningen rätt att köpa tomten för 420 000 kronor när byggnadsar­betena är igång.

Bygglovet för den serbisk-ortodoxa kyrkobyggn­aden har inte överklagat­s.

 ?? Montage: JARI VÄLITALO ?? ANSÖKAN. Moskébygge­t på Fyllinge har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten. En ansökan om bygglov har lämnats in.
Montage: JARI VÄLITALO ANSÖKAN. Moskébygge­t på Fyllinge har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten. En ansökan om bygglov har lämnats in.
 ?? Bild: SG HUSPROJEKT­ERING ?? INTE ÖVERKLAGAT. Serbisk- ortodoxa församling­en får bygga.
Bild: SG HUSPROJEKT­ERING INTE ÖVERKLAGAT. Serbisk- ortodoxa församling­en får bygga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden