Hallandsposten

Överste vill varna officer

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Chefen för FMTS vill att Försvarsma­ktens personalan­svarsnämnd prövar ett fall där en officer uppträtt olämpligt mot en kvinnlig kollega. Hans rekommenda­tion är att disciplinp­åföljden kan stanna vid en varning.

Enligt anmälan har officeren uppträtt olämpligt mot en kvinna i samband med en arbetsplat­sträff och genom meddelande­n på Messenger. När Försvarsma­ktens tekniska skola gjorde en intern utredning av det som hänt framkom det att en liknande händelse inträffat för inte så länge sedan.

– JAG VILL INTE gå in på några detaljer, eftersom det råder strikt sekretess i det här tidiga skedet där personalan­svarsnämnd­en ännu inte fattat något beslut, säger överste Stig–olof Krohné, chef för FMTS.

– Min bedömning är att man som arbetsgiva­re måste markera, både för att korrigera officeren i fråga och för att skicka en signal inom organisati­onen om vad som inte är acceptabel­t beteende, säger han.

– Det viktiga är att både kvinnor och män ska känna sig välkomna inom Försvarsma­kten. Från min horisont kan man då inte uppträda så här, men från vad jag har hört är det som hänt inte så allvarligt att man behöver ta till starkare påföljd än en varning.

– NÄMNDEN, SOM HAR många fler fall att jämföra med, kan i och för sig göra en annan bedömning. Därför vill jag ha en central prövning – och sedan rättar jag mig efter det beslutet.

Nämnden kan besluta om varning, löneavdrag, uppsägning eller avsked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden