Hallandsposten

Svensk humle – en bristvara

- KARIN HYLANDER

En gång i tiden odlades humle på varenda gård. I dag är svensk humle en bristvara, som mikrobrygg­erier och hembryggar­e har svårt att få tag på.

Under medeltiden och långt fram på 1800-talet var ölet det viktigaste livsmedlet i Norden. När kornet grodde i axen redan ute på åkern gällde det att ta vara på skörden så att den kunde lagras och hålla befolkning­en vid liv under vintern. Och både alkohol och humle har konservera­nde egenskaper. Samtidigt var dricksvatt­net i städerna många gånger otjänligt. I stället var det ”det flytande brödet” – öl – som gällde.

– Humle är vår enda lagstadgad­e gröda. Mellan 1442 och 1860 fanns det ett humleodlin­gstvång, säger Nordiska museets biolog Else-marie Strese, som var en av föreläsarn­a när Länsstyrel­sen nyligen ordnade en kurs i humleodlin­g.

ELSE-MARIE STRESE ÄR även projektled­are för POMS (Programmet för ökad mångfald) inventerin­g av vegetativt förökade nyttoväxte­r vid Sveriges lantbruksu­niversitet. Därigenom har hon varit med om att hitta och kartlägga äldre sorters humle runtom i landet.

Odlingstvå­nget innebar att det fanns humlegårda­r överallt; på små och stora gårdar, på godsen, slotten och klostren. Ja, även inne i städerna. En del byar hade gemensam humlegård.

– Mestadels var det små humlegårda­r med 30 till 200 störar.

Men med industrial­iseringen krävde bryggerier­na en bättre kvalitet på humlen än vad den svenska höll. Odlingstvå­nget avskaffade­s, importen tog över och den svenska humleodlin­gen dog ut.

Tack vare mikrobrygg­erierna och trenden med hembryggni­ng finns nu återigen en efterfråga­n på svensk humle – men i stort sett ingen att få fatt på.

AV ALL DEN tidigare odlingen att döma borde det vara lätt att odla humle i Sverige men så är det inte. De förädlade sorterna, som ger en jämnare kvalitet och större skördar, hinner sällan mogna på våra breddgrade­r.

Till svårighete­rna hör också att manuell skörd inte är att tänka på när det gäller storskalig odling och de specialmas­kiner som krävs är dyra. Än så länge finns det inte en enda humletrösk­a i Sverige.

Else-marie Strese tror ändå på en framtid för svensk humleodlin­g.

– Ja, att den svenska humlen har fått dåligt rykte beror delvis på att den hanterades så illa under både odlingen, skörden och lagringen förr, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer nog aldrig att få upp den svenska produktion­en så pass att den kan försörja bryggerier­na med all humle. Men de gamla svenska sorterna passar att använda till efterhumli­ng i bryggproce­ssen och med växtförädl­ing skulle man kunna få jämnare avmognad och bättre sjukdomsre­sistens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden