Hallandsposten

S-förslag om övergångar får tummen ned

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Socialdemo­kraterna vill att förskolor ska byggas nära skolor för att underlätta övergången för barn och elever. Men förslaget får ett svalt mottagande.

Övergångar mellan förskola och skola, och mellan olika stadier i skolan, medför risker för många barn och elever. Övergången blir än svårare om barnet kommer till en helt okänd miljö eller ny skola.

Det noterar Socialdemo­kraterna i Laholm i en motion signerad Kjell Henriksson och Bo Tengquist.

De vill att barn- och ungdomsnäm­nden ska utarbeta riktlinjer för hur kommunen kan underlätta för övergången. Först och främst genom att bygga nya förskolor intill befintliga skolor.

– Jag har sett i mitt eget jobb vilka fördelar det ger, säger Bo Tengquist, tidigare rektor i Båstad.

S har också kämpat för att bygga Vallmons förskola vid Vallbergas­kolan och inte i Ränneslöv.

Motionen om nya riktlinjer fick inget gehör när den nyligen var uppe för yttrande i barn- och ungdomsnäm­nden.

– Vi tycker inte att det behövs riktlinjer. Man gör bedömninge­n från gång till gång, säger Maria Bronelius (C), nämndens ordförande.

Hur övergångar­na ska hanteras mellan skolor och stadier finns det redan rutiner för. Att införa riktlinjer för den fysiska placeringe­n av nybyggen skulle bara ställa till problem, anser Maria Bronelius.

– Vi har så många ställen där det inte går att samlokalis­era att om man inför riktlinjer skulle det mest bli undantag, säger hon.

Bo Tengquist tycker ändå att ett tillägg vore på sin plats.

– Där var vi djupt oense. Jag tror att det går lite prestige i det här, säger han.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? VALLBERGAS­KOLAN. S ville att den nya Vallmons förskola skulle byggas intill skolan. Det blev nej, och nu har partiet även fått nej på själva principen.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV VALLBERGAS­KOLAN. S ville att den nya Vallmons förskola skulle byggas intill skolan. Det blev nej, och nu har partiet även fått nej på själva principen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden