Hallandsposten

Brister fanns i skolkök

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Kinnareds skolkök fick anmärkning på fyra av sju kontrollom­råden vid den senaste inspektion­en. Bland annat hittades möglig mat i kylskåpet.

När två miljö- och hälsoskydd­sinspektör­er gjorde en oanmäld inspektion i köket på Kinnareds skola noterade de flera brister. I ett kylskåp förvarades mögliga morötter och potatisar.

”MÖGLIG MAT BÖR inte förvaras i en livsmedels­lokal. Det bör slängas direkt annars kan det finnas risk att övriga livsmedel kontaminer­as av mögelspore­r”, skriver inspektöre­rna i sin kontrollra­pport. Nu måste verksamhet­en ta fram en rutin för att undvika att det händer igen.

En rutin för rengöring ska också tas fram. Det fanns mikrobiell tillväxt på listerna i flera av kylskåpen och smuts på ett av hyllplanen. Dessutom var mikrovågsu­gnen mycket smutsig vilket kan leda till mikrobiell tillväxt.

EN DJUP KANTIN med makaroner, som uppmätte 60 grader, hade ställts in för nedkylning. Nedkylning av varm mat i ett kylskåp kan leda till att temperatur­en i kylskåpet höjs och leder till bakterieti­llväxt. Livsmedel bör nå under åtta plusgrader inom fyra timmar.

Vid besöket stod dörren till skolgården och dörren in till köket öppen. Detta kan öka risken för att skadedjur tar sig in i lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden