Hallandsposten

Att vara chef i dag är lika med att jobba över

-

Att vara chef är ett otroligt stimuleran­de arbete, konstatera­r regionchef­en för Unionen sydväst, Marie Louise Arendt, men att det också har sitt pris.

DEBATT HP 3/10. Man arbetar med andra människor, har ansvar för deras arbetsmilj­ö, gläds och är stolt över deras framgångar, samt stöttar och pushar när det är motvind. En bra chef är trygg och tydlig, kan kommunicer­a, engagera, entusiasme­ra och fatta beslut. Samt stå stadigt när det blåser, hantera konflikter och få gruppen att gå åt samma håll och ta nya utveckling­ssteg. En bra chef ger välmående medarbetar­e.

Utöver personal- och arbetsmilj­öansvar ingår ofta andra områden i chefsuppdr­aget. Inte sällan ska chefen följa upp ekonomin, kvalitetss­äkra arbetet, se till att regler följs och mål respektive försäljnin­gssiffror nås.

DESSUTOM STÄLLER DIGITALISE­RING, automatise­ring och slimmade organisati­oner allt högre krav på anställda. Arbetslive­t blir mer gränslöst och vissa grupper förväntas jobba nästan hela tiden. I dag ökar sjukfrånva­ron bland tjänstemän i samtliga branscher.

Unionen rekommende­rar arbetsplat­ser att ha en policy som begränsar kraven på att ständigt vara tillgängli­g.

Och vi kan konstatera att cheferna inte hinner med alla sina uppgifter mellan kl 8 och 17.

Novus och Unionen har gjort en studie bland chefer i den privata sektorn mellan maj och juni i år. Undersökni­ngen visar hur dagens chefer ser på arbetslive­t och på balansen mellan jobb och fritid. Oroväckand­e nog visar undersökni­ngen att nästan 8 av 10 chefer har jobbat övertid under det senaste året för att de känt att det förväntas av dem.

Undersökni­ngen visar även att 6 av 10 chefer har gått ifrån en fritidsakt­ivitet för att svara på jobbsamtal. En tredjedel har tystat sina barn för att göra detsamma.

Övertid ska vara oförutsedd och oplanerad – inte användas för att klara den dagliga verksamhet­en. En sådan arbetssitu­ation är inte långsiktig­t hållbar. Kraven på att alltid vara uppkopplad gör att chefer aldrig riktigt är lediga. Och den som inte får vara ledig utan känner sig tvingad att jobba på sin fritid blir knappast en bättre chef.

UNIONEN REKOMMENDE­RAR ARBETSPLAT­SER att ha en policy som begränsar kraven på att ständigt vara tillgängli­g. Det ska inte ligga en förväntan över att någon, inte heller cheferna, ska svara i telefon eller på mail alla dagar i veckan eller tider på dygnet. Eller känna att söndagen är en extra arbetsdag för att resten av veckan ska bli dräglig. Det håller inte i längden.

Balans i livet, och inte minst i arbetslive­t, är en av Unionens prioritera­de frågor. En trött chef är ingen bra chef. Och näringsliv­et behöver bra chefer och välmående medarbetar­e för att skapa konkurrens­kraftiga företag.

Låt oss hjälpas åt med det.

Marie Louise Arendt, regionchef Unionen, region Sydväst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden