Hallandsposten

MP missar helheten

-

Svar till Elisabeth Falkhaven, 23/9

ODLING. Elisabeth Falkhaven (MP) skriver i en insändare i HP 170923 om ekologisk mat och ondgör sig över att Centerpart­iet tycker det är viktigt med närodlade livsmedel.

I nästan alla frågor finns det många olika aspekter att ta hänsyn till. Så även när det gäller inköp av livsmedel till Region Halland. Centerpart­iet tycker att produktion­en av livsmedel som finns i Halland är viktig. Det ger oss mat, skapar arbetstill­fällen både i produktion och i förädling av livsmedel och det bidrar till biologisk mångfald och att skyddsvärd­a miljöer bevaras genom att djur betar i hagar och på ängar och håller landskapet öppet. Utan betande djur hade mycket växt igen.

MER ÄN 80 procent av livsmedels­produktion­en i Halland sker genom konvention­ellt lantbruk. Kraven på svenskt lantbruk är höga både vad gäller växtodling och djurhållni­ng. Skickliga lantbrukar­e och bra förutsättn­ingar gör att Halland är ett stort jordbruksl­än med många arbetstill­fällen. För mig och Centerpart­iet är det viktigt att Region Halland i sina inköp stimulerar den produktion som sker i Halland. De gröna näringarna är en viktig del av utveckling­en och tillväxten i Halland. I ett försök att kombinera olika aspekter menar vi att en rimlig prioriteri­ngsordning för Region Hallands inköp av livsmedel vore att i första hand köpa ekologiskt från Halland, därefter halländskt, följt av svenskt ekologiskt, svenskt, importerat ekologiskt och därefter import som inte är ekologiskt, om det inte går att välja en helt annan produkt istället.

FÖR MIG BLIR Miljöparti­ets resonemang en märklig ekvation utan helhetssyn om Region Halland skulle föredra att köpa in mat som är producerad ekologiskt på andra sidan jorden istället för att köpa bra mat, såväl ekologisk som konvention­ell, från Hallands och Sveriges bönder.

Stefan Bengtsson (c)

 ?? Bild: PATRICK PLEUL/TT/ARKIV ?? DEBATT. Livsmedels­produktion är i fokus för repliken.
Bild: PATRICK PLEUL/TT/ARKIV DEBATT. Livsmedels­produktion är i fokus för repliken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden