Hallandsposten

Lägg först alla kostnader på bordet

- Janne Gustafsson

BOSTÄDER. Jag förväntade mig att få ta del av nya lösningar när jag läste rubriken på ledaren i HP 15/9 ”Bygg billigare bostäder”. Men inte då.

Vi får veta att Sverige ”toppat listan över EU:S högsta byggkostna­der”. 30 procent dyrare än i Finland och 60 procent i Storbritan­nien. Det vore ju intressant att få veta vad skillnaden beror på.

SEDAN FÖLJER EN uppräkning av ”orsakerna till den havererade bostadsmar­knaden”. Nämligen det som brukar anges i debatten om bostadsbri­stens orsaker: Krångliga regelverk. Långa omständlig­a processer som föregår byggandet. Bristande konkurrens då marknaden domineras av fyra byggbolag vilket snudd på är en antydan om kartellbil­dning. Lätta på bullerregl­er och slopandet av ”tillgängli­ghetskrave­t”. Samt ”underlätta för utländska aktörer och lokala byggmästar­e. Skulle detta vara det som avgör att Sverige har EU:S högsta byggkostna­der?

Sverige har både högre arbetskraf­tskostnad och högre moms än både Finland och Storbritan­nien. Trots det utgör det fysiska byggandet inklusive material, det som ingår i byggmästar­ens anbud, 40 procent av hyreskostn­aden i nyprodukti­on. Resten är markköp, arkitekt, skatter och avgifter.

Apropå ledare 15/9

KOMMUNEN SÄLJER marken till högstbjuda­nde med omtanke om kommunens ekonomi och i tron att det är ett fastighets­bolag som betalar. I själva verket är det kommuninne­vånarna som ska bo i huset som får betala.

Om momsen på bostadsbyg­gande sänktes till 12 procent skulle staten få igen pengarna genom ökat bostadsbyg­gande.

När alla kostnader för bostadsbyg­gandet har lagts på bordet kan vi bedöma vad som orsakar bostadsbri­sten. Detta borde HP kunna hjälpa till med.

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden