Hallandsposten

Oro och osäkerhet efter folkomröst­ning

- JOHANNES CLERIS TT

Madrid avser att göra ”allt inom lagens gränser” för att stoppa katalansk självständ­ighet – och regionens president ber om internatio­nell medling för att dämpa spänningar­na. Efter den omstridda folkomröst­ningen känner många jaröstare oro och uppgivenhe­t snarare än eufori.

I stadsdelen Gràcia precis ovanför Barcelonas centrum hänger separatist­flaggorna tätt från fönster och balkonger. På en bänk på Plaça de la Revolució – Revolution­storget – sitter tre äldre kvinnor och en man och samtalar. De vill inte uppge sina namn men pratar gärna om folkomröst­ningen och polisens våldsamma försök att stoppa den.

– Det är orättvist. Regeringen behandlade oss som brottsling­ar, inte människor, säger den yngsta kvinnan, som är 70 år gammal.

– I ett land som säger att det är en demokrati, det är sorgligt. Det är som en diktatur, säger hennes 79-åriga väninna.

Likt många andra känner de sig väldigt osäkra på vad som väntar.

– Den katalanska regeringen måste utropa självständ­ighet. Men vi vet att regeringen i Madrid inte kommer att acceptera det. De kommer att göra det svårt för oss, säger den 70-åriga kvinnan.

REGIONPRES­IDENTEN Carles Puigdemont föreslår en medlingsin­sats under ledning av EU och uppmanar premiärmin­ister Mariano Rajoy att meddela om han är redo för dialog. Samtidigt uttrycker FN oro över våldsamhet­erna under folkomröst­ningen.

– Jag är mycket upprörd över våldet i Katalonien under söndagen. Jag uppmanar de spanska myndighete­rna att garantera noggranna, oberoende och opartiska utredninga­r av alla våldshandl­ingar, säger Zeid Ra’ad Al Hussein, FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r.

Madrid är fortsatt kompromiss­löst vad gäller frågan om självständ­ighet.

– Om någon planerar att utropa självständ­ighet från en del av det spanska territorie­t – vilket man inte kan eftersom man inte har makt att göra det – så skulle vi göra allt inom lagens gränser för att hindra det, säger justitiemi­nister Rafael Catalá i statlig tv.

PÅ EN BÄNK i Badalona – som i praktiken sitter ihop med Barcelona – sitter Judit Huarte och Thais Escudero och röker. Båda röstade, och röstade ja. Men ingen av dem tror att Katalonien blir självständ­igt.

– Inget kommer att bli bättre, säger Thais Escudero. Judit Huarte fyller i: – Det lär bli värre. I Badalona blev regeringsp­artiet Partido Popular största parti i det senaste valet, vilket är ovanligt i Katalonien. Men även här syns separatist­flaggor på varje husfasad – och nästan alla TT talar med säger att de röstade.

Preliminär­a siffror visar dock att endast 42 procent av Katalonien­s invånare deltog i den av författnin­gsdomstole­n förbjudna omröstning­en. Av dem röstade 90 procent för självständ­ighet, vilket motsvarar omkring 38 procent av den röstberätt­igade befolkning­en.

CARLES PUIGDEMONT SADE ändå att Katalonien ”vunnit rätten att bli en självständ­ig stat”, i ett tal efter att vallokaler­na stängt.

Centralmak­ten skickade inför söndagen flera tusen poliser till Katalonien. Det slutade med att minst 893 personer uppsökte vård efter polisens våldsamma räder, enligt regionrege­ringens uppgifter. Med anledning av det säger Carles Puigdemont att han ska vädja till EU om att undersöka påstådda brott mot de mänskliga rättighete­rna.

I ett uttalande uppmanar Spaniens största fackföreni­ngar, den politiskt fristående organisati­onen ANC och 41 andra organisati­oner till strejk efter den ”grova kränkninge­n av rättighete­r och friheter”.

I tv-sänt tal berömde dock Mariano Rajoy den nationella polisen och paramilitä­ra Guardia Civil för att ha ”fullgjort sina uppdrag enligt det mandat de hade”.

– I dag genomförde­s ingen folkomröst­ning i Katalonien, sade Rajoy och hävdade att en stor del av katalanern­a inte ville delta.

I BADALONA SUCKAR Dilcia Perdomo Matos och Yolanda González och säger att de är trötta på att prata politik.

– Vi är utbrända, säger Dilcia Perdomo Matos.

Men när TT ändå frågar blir de engagerade. Båda är emot självständ­ighet, men bara Yolanda González röstade.

– Vi är inte separatist­er, men vi är inte heller spanska nationalis­ter. Den katalanska regeringen har inget färdigt projekt. Hur blir det med saker som utbildning och sjukvård? frågar sig Yolanda González.

Båda tycker däremot att Katalonien förtjänar ett större självstyre och bättre ekonomiska villkor – och båda fördömer polisens agerande.

– Efter terroratte­ntatet i Barcelona skickade de inte så många poliser, säger Dilcia Perdomo Matos.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO ?? VÅLDSAMT. Polisen gjorde flera räder under söndagens folkomröst­ning.
Bild: FRANCISCO SECO VÅLDSAMT. Polisen gjorde flera räder under söndagens folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden