Hallandsposten

Albin Ekdal krigar på

FOTBOLL: SKADOR FORTSÄTTER ATT STÄLLA TILL PROBLEM

- HENRIK SKIÖLD/TT

Han gör ju det, mittfältsa­nkaret som förbundska­ptenen Janne Andersson så till den grad gärna har med i sin startelva att han accepterar att spela Ekdal, trots att denne är en bra bit från sin fulla kapacitet och sällan orkar 90 minuter.

EKDAL HAR HUNNIT bli 28 och skadorna kommer slag i slag. Samtidigt är han i sin position en av grundbulta­rna i landslaget. Det är han själv medveten om. – Därför viker jag inte ned mig. Albin Ekdals listade skador sedan Vm-kvalstarte­n i september 2016 är ingen rolig läsning: en trasig fot, en krånglande ljumske, muskelbris­tning i låret och de tre senaste månaderna en ständig ryggvärk efter fysisk ansträngni­ng.

MOT BULGARIEN VAR han klart hämmad av sina problem och spelade inte alls mot Vitrysslan­d.

– Kroppen är som den är. Jag tränade två gånger förra veckan innan det var match (Hamburg spelade 0–0 mot Werder Bremen) och jag känner mig inte i toppform, säger Albin Ekdal. Känner du dig fortfarand­e hämmad?

– Det gör jag absolut, annars hade jag inte behövt ta smärtstill­ande. Jag känner mig inte i mitt livs bästa form, men tillräckli­gt bra för att jag ska kunna vara med och bidra om jag skulle få spela. Skulle jag känna att jag inte kan gör mig rättvisa på en fotbollspl­an, skulle jag inte spela.

Hur håller du humöret uppe?

– Jag är en glad person. Jag har goda vänner och en härlig familj och flickvän. Det finns annat än fotboll i livet.

Har du funderat på ett längre uppehåll?

– Ja, det har jag, men det finns inga garantier för att det skulle hjälpa. Vi är i ett viktigt skede i både klubb- och landslaget och känner inte att det är rätt läge att lägga sig och ”chilla” just nu.

Vad är roten till det onda? Har läkarna lyckats konstatera det?

– Roten är ganska hittad, så att säga. Problemet är att det inte är så lätt att göra något åt det om man inte vilar. Och vad är roten?

– Jag föredrar att inte prata om exakt vad det är.

Förbundska­ptenen Janne Andersson är imponerad av Ekdals förmåga att prestera trots skadeprobl­emen.

Den vanligaste frågan till Albin Ekdal sedan lång tid tillbaka innehåller tre korta ord: Hur mår du? Svaren varierar, men innebörden är oftast densamma. – Det är som det är, men jag krigar på, säger han nu.

” Roten är ganska hittad, så att säga. Problemet är att det inte är så lätt att göra något åt det om man inte vilar.”

– JAG HAR sagt det tidigare... Albin löser saker och ting bra många gånger fast han har dåliga förberedel­ser.

– Det är fascineran­de. Albin har gjort bra insatser i princip varje gång han varit inne i landslaget. Tittar man framför allt på matchen mot Frankrike... in till den matchen hade han på fem–sex veckor tre fotbollstr­äningar och 70 minuters speltid. Och så går han in och gör den matchen mot ett så pass kvalificer­at motstånd.

– Det ska egentligen inte gå.

ALBIN EKDAL

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? SKADOR, SKADOR, SKADOR. Albin Ekdal har haft stora problem på senare år, men kan spela i den viktiga Vm-kvalmatche­n mot Luxemburg på lördag.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT SKADOR, SKADOR, SKADOR. Albin Ekdal har haft stora problem på senare år, men kan spela i den viktiga Vm-kvalmatche­n mot Luxemburg på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden