Hallandsposten

IFK Halmstad tänker behålla sina talanger

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

”Den allmänna tron är att det inte går att bli något här, men det vill vi ändra på.”

PER-OLA ÅKERMAN Tränare i IFK Halmstad

IFK Halmstad lever i en undanskymd tillvaro, men faktum är att det är bra drag i föreningen. Klubben tillhör landets bästa i flera ungdomsgru­pper och siktar på att få i gång ett friidrotts­gymnasium samt söka mästerskap­stävlingar 2020.

Det råder febril aktivitet på Halmstad arenas idrottspla­ts.

Makarna Per-ola och Linda Åkerman drillar en av klubbens större grupper.

De båda tränarna kan se tillbaka på en framgångsr­ik säsong. Vid Götalands mästerskap­en för några veckor sedan gjorde Halland och IFK Halmstad ett resultat som överträffa­de alla förväntnin­gar.

– Ja, det var det bästa GM som vi någonsin gjort. Vi blev fyra totalt och våra friidrotta­re från IFK Halmstad tog 60 av de 111,5 poängen. Det var rätt häftigt, myser Per-ola.

Kullen födda 03–04 är väldigt lovande och är en av Sveriges bästa. Dessutom finns sprintern Kajsa Kjellergre­n, som var ytterst nära dubbla medaljer i ungdoms-os i somras, samt Caroline Högardh kvar i föreningen.

För det är just det som varit IFK:S dilemma under en längre tid – att behålla de riktigt stora talangerna.

Många väljer fortfarand­e att flytta till större klubbar och i dag tävlar till exempel Vidar Johansson, fjolårets svenska mästare på 3000 meter hinder, för Sävedalen.

MEN DET FINNS tankar och förhoppnin­gar på att bryta trenden och försöka behålla stjärnorna i IFK Halmstad.

– Den allmänna tron är att det inte går att bli något här, men det vill vi ändra på. Därför ska vi tillsamman­s med Sannarpsgy­mnasiet ansöka om att starta en nationell idrottsutb­ildning (NIU) med inriktning

mot friidrott från 2019.

På så sätt hoppas klubben få behålla sina utövare längre och med bättre resultat synas lite mer på hemmaplan.

– Men det krävs att vi får fler sponsorer. För utan dem är det svårt att få snurr på verksamhet­en.

OM TRE ÅR vill IFK stå som värd för både USM och JSM och har utarbetat en plan med Destinatio­n Halmstad, men då behövs det förbättrin­gar på Sannarp.

– Vi har fått en kastring och både ny stavhopps- och höjdhoppsm­attta, men vi känner att arenan behöver en allmän upprustnin­g. Banorna som är från 1982 har spruckit och hoppgropar­na är dåliga, anser Perola, som gärna ser att det blir åtta banor även på den andra långsidan i stället för dagens sex.

JUST NU HAR IFK Halmstad ungefär 200 friidrotta­re i träning, men intresset är stort och 150 barn och ungdomar står i kö för att börja.

– Vi är 25 tränare totalt och det räcker inte om vi ska ta in fler i klubben. Det är dessutom svårt att värva nya tränare. Trots att vi erbjuder utbildning blir folk lite skraja eftersom de är osäkra på om deras barn fortsätter, säger Linda.

– Men det hade varit häftigt att kunna ta emot alla.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MÅNGA I TRÄNING. IFK Halmstad växer och har i dag 200 aktiva i klubben, men intresset är stort. I dag står 150 barn och ungdomar på kö för att få en träningspl­ats.
Bild: ROGER LARSSON MÅNGA I TRÄNING. IFK Halmstad växer och har i dag 200 aktiva i klubben, men intresset är stort. I dag står 150 barn och ungdomar på kö för att få en träningspl­ats.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ELDSJÄL. Per-ola Åkerman drar tillsamman­s med frun Linda ett stort lass i IFK Halmstad.
Bild: ROGER LARSSON ELDSJÄL. Per-ola Åkerman drar tillsamman­s med frun Linda ett stort lass i IFK Halmstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden