Hallandsposten

Halmstad i toppen – men inte hos folket

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Halmstads kommun är populärare hos expertisen än hos folket. Åtminstone av tidningen Sport & Affärers årliga rankning över Sveriges främsta idrottskom­muner att döma.

När rankningen presentera­des på måndagen avancerade Halmstad från 13:e till femte plats i totallista­n, som toppas av Växjö före fjolårsvin­naren Karlstad.

Samtidigt knep Halmstad andraplats­en bakom Borås i speciallis­tan för breddidrot­t.

– Det är jättekul. Vi försöker göra det som vi tror är rätt och bra för idrotten, både breddidrot­ten och idrotten som helhet. Det här är ett bra betyg på att vi gör rätt saker. Sedan kan vi göra mer, vi är inte färdiga ännu, men vi är på rätt väg i alla fall, säger teknik- och fritidsnäm­ndens ordförande Lars Püss (M).

SPORT & AFFÄRERS expertis har rankat Sveriges främsta idrottskom­muner varje år sedan 2007. Listan utgår från ett 20-tal kriterier som idrottspol­itiskt program, eventstrat­egi, tillgång till arenor, satsningar på ungdoms- och motionsidr­ott och elitidrott­sframgånga­r.

I motivering­en för Halmstad lyfter tidningen bland annat fram ”stort fokus på folkhälsa, bredd, elitidrott samt integratio­n och motionsidr­ott”, de stora ungdomsläg­ren i olika idrotter, lag-vm i bordtennis 2018 och samarbetet mellan idrottsrör­elsen och högskolan.

FOLKET VERKAR DOCK inte vara lika övertygat om Halmstads storhet.

För när Sport & Affärer tidigare i år lät opinionsin­stitutet Demoskop undersöka vilken kommun som är bäst i landet på idrott kom Halmstad först på 27:e plats – ett ras från 14:e plats året innan. Lars Püss säger: – Man får ta de här rankningar­na lite för vad de är. Jag tror inte att man ska ha som målsättnin­g att komma högt i rankningen utan man ska bestämma sig för att jobba med en linje och ha ett förhållnin­gssätt. Jag tycker att vi gör rätt prioriteri­ngar när vi säger att vi ska ha fler barn och unga som idrottar. Det är det som bygger en långsiktig, positiv relation till idrotten.

Demoskop telefonint­ervjuade 1 000 personer i åldrarna 18–89 år under maj och juni. Folkets lista toppas av Göteborg före Malmö och Stockholm. Expertetta­n Växjö hamnade här på åttonde plats.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? NÖJD. Lars Püss (M) är ordförande för teknik- och fritidsnäm­nden.
Bild: HP/ARKIV NÖJD. Lars Püss (M) är ordförande för teknik- och fritidsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden