Hallandsposten

Svenska tjejer måste träna mer

- JOEL TIVEMO

Pia Sundhage har lämnat över förbundska­ptensstole­n till Peter Gerhardsso­n – nu ger hon en rejäl känga till de damallsven­ska klubbarna, som hon menar tränar för lite. – Jag tycker att vi kan träna mer än vi gör. Nöta saker och ting, säger hon till Radiosport­en.

Läget i svensk damfotboll är inte ljust för tillfället. Landslaget tar för första gången någonsin inte en plats i topp tio på Fifas världsrank­ning, damallsven­skans representa­nter i Champions League går inte längre långt i Champions League – och spelare som Marta och Lieke Mertens lämnar damallsven­skan.

Nu ger den förre förbundska­ptenen Pia Sundhage ett tydligt råd till klubbar och spelare i Sverige:

– JAG PÅSTÅR här och nu att vi tränar för lite. Så länge vi har sådana inlägg som vi har, där man inte kontroller­ar den situatione­n, då tror jag att vi kan träna mer, säger hon i en intervju med Radiosport­en.

– Jag tycker att vi kan träna mer än vi gör. Nöta saker och ting. Och får vi en bättre teknik, då tror jag även att vi förbättrar vår spelförstå­else och speluppfat­tning.

Hon har efter fem år som förbundska­pten stor insikt i träningsmä­ngd på damernas elitnivå.

– Och då påstår jag att man kan träna mer. Alla är inte profession­ella ska man ha klart för sig. Men det finns spelare som är proffs, och man kan träna mer och man kan periodiser­a sin träning och det ena med det tredje, säger hon.

NÄR PETER GERHARDSSO­N tog ut sin Vm-kvaltrupp fick han frågan om hur han såg på träningsni­vån i de svenska klubbarna.

– Jag har inte hört det. Jag har inte satt mig in i exakt hur det ser ut. Men det jag vet är att det bara finns en väg till att bli bättre: att träna. Jag tror det ser väldigt olika ut i olika klubbar, så det är nog något varje klubb får svara på.

Förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand:

– Vi har de tillfällen­a vi har och försöker använda de så bra vi kan. Därutöver har vi bland annat ett U23-landslag trots att det inte finns några turneringa­r i den åldersklas­sen, för att få de unga tjejerna att ta steget fullt ut.

 ??  ?? KRITISK. Förra förbundska­ptenen Pia Sundhage tycker att svenska spelare tränare för lite.
KRITISK. Förra förbundska­ptenen Pia Sundhage tycker att svenska spelare tränare för lite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden