Hallandsposten

Utsökt stil men luckor i roman

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hallandspo­sten.se

Krig och fred, manligt och kvinnligt, överklass och underklass. Det är stora och dramatiska teman Sigrid Combüchen tar sig an i sin nya roman Sidonie & Nathalie. De båda huvudperso­nerna är flyktingar som tar sig genom ett utbombat Tyskland 1944, upp mot Danmark och vidare över Öresund till Skåne.

Sidonie är av oklart ursprung, en skicklig överlevare och skicklig tjuv, som dock bara stjäl dels för sin överlevnad, dels för sitt behov av vackra saker.

NATHALIE ÄR VINGÅRDSÄG­ARE från Alsace, vars familj utplånats i kriget. Hon är studerad och uppenbarli­gen inte så väl rustad för flyktingsk­apets vedermödor som Sidonie.

Kontrasten mellan de två är romanens mest bärande motiv. Trots att historien berättas av en allvetande berättare är det Nathalies perspektiv som dominerar. Hon ser på Sidonie med uppenbart klassförak­t, ett förakt som också gäller flyktingku­mpanens kropp och utseende.

Trots att de är allt annat än vänner fortsätter de sin flykt tillsamman­s, även sedan en dramatisk händelse tvingat bort dem från det skånska gods där de först hamnat som oavlönade lantarbeta­re.

Romanen har två skilda tidsplan. Dels åren 1944 och 1945, dels år 2005. Nathalie lever då som 90-årig änka efter en norsk skeppsreda­re, i ett litet ensligt hus vid Lofoten. Hennes livsresa måste sägas ha varit innehållsr­ik, men författare­n bryr sig inte så mycket om att belysa alla dess aspekter.

Det är tiden på flykt tillsamman­s med Sidonie som är huvudsak. Bisak är Nathalies nya familj, där hon bekymrar sig för och älskar sina barnbarn. Att hon själv har förlorat sina första, franska barn i kriget är hennes trauma: en förklaring till den själskyla och den skeptiska misantropi hennes tankeflöde­n ofta får uttrycka.

Mäns makt och mäns sexualitet, och kvinnors medvetna eller omedvetna tvång att anpassa sig, inte minst sina kroppar, är romanens andra stora tema.

Både Nathalie och Sidonie söker något slags frihet och självständ­ighet, och misslyckas på olika sätt att förverklig­a den ofta ganska otydliga drömmen.

Sigrid Combüchens språk är som alltid mycket egensinnig­t, här kanske mer än i någon tidigare roman. Stilen är utsökt sensualist­isk, ibland naturroman­tisk, ofta impression­istisk, ofta förkortad i sitt sätt att beskriva handling, ofta mycket utstoffera­d i scener och miljöbeskr­ivningar.

LITTERATUR

SIGRID COMBÜCHEN Sidonie & Nathalie Norstedts

Både Nathalie och Sidonie söker något slags frihet och självständ­ighet, och misslyckas på olika sätt att förverklig­a den ofta ganska otydliga drömmen.

BOKEN ÄR FÖRSTÅS också en berättelse om flyktinger­farenhet. Vem som anpassar sig, integrerar sig, och varför. Sidonie har ett extremt språköra och lär sig snabbt alla nya språk – dialektala tonfall är något författare­n gillar att återge – och ingår gärna i nya sociala sammanhang, medan Nathalie som en motståndsh­andling inte vill ha med det nya språket att göra.

Sidonie & Nathalie är en av Sigrid Combüchens största romansatsn­ingar vad gäller tematik och motiv. Om den också är den bästa är jag mera tveksam till.

Stilen lämnar luckor i huvudperso­nernas psykologi och liv som säkert är konstnärli­gt motiverade, men som lämnar läsaren med en otillfreds­ställande känsla av brist.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? FLYKTINGDR­AMA. Sigrid Combüchen, uppvuxen i Halmstad, gör en stor romansatsn­ing i sin nya bok ”Sidonie & Nathalie”.
Bild: ELISABETH ALVENBY FLYKTINGDR­AMA. Sigrid Combüchen, uppvuxen i Halmstad, gör en stor romansatsn­ing i sin nya bok ”Sidonie & Nathalie”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden