Hallandsposten

Systern söker sanningen i en mörk historia

- HILDA BLOMBERG Kulturskri­bent

Häromdagen blev jag sittandes framför ett femton minuter långt klipp som dök upp i Facebook-flödet. Judinnan Eva Mozes Kor berättar om sin tid i Auschwitz, där hon och hennes tvillingsy­ster blev försökskan­iner i naziläkare­n Josef Mengeles grymma experiment. Många år senare bestämde sig Eva för att förlåta Mengele. För henne blev det ett sätt att ta tillbaka makten över situatione­n och försonas med allt som hänt.

Kanske är det ett liknande behov som driver filmskapar­en Manal Masri när hon tar kontakt med seriemörda­ren Peter Mangs. Hennes egen bror var en av de flera personer med utländskt utseende som Mangs hann skjuta innan han 2010 dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök. Mirakulöst nog överlevde 16-årige Kamal attacken och kanske är det därför hans syster har orkat göra dokumentär­en ”Brev till en seriemörda­re”.

DET ÄR EN kraftfull dokumentär där Masris egen familj ställer upp framför kameran och berättar om den svåra tiden efter skotten som var nära att ta Kamals liv. Om spekulatio­nerna kring Kamals eventuella inblandnin­g i gängkrimin­alitet, om hur familjen slets sönder av misstro och rädsla, om hur Kamal blev fysiskt återställd men behövde lång tid på sig att komma tillbaka mentalt.

Till sist kommer så erkännande­t som Manal har väntat på. Peter Mangs förklarar att han sköt fem skott mot Manals lillebror

”Brev till en seriemörda­re” är utlämnande och intim och det hade kunnat vara en dokumentär enbart om en familj som drabbas av en tragedi, men Manal Masri gör det till något större.

Utan att polarisera låter hon tittaren själv fundera över polisens ovilja att se de många brutala skjutninga­rna som något annat än gänguppgör­elser. Hon gör ett mäktigt arbete med att utöver familjen låta poliser, läkare, advokater, psykologer och journalist­er stiga fram och beskriva händelsen utifrån sina specifika expertiser. Men framförall­t så kontaktar hon mördaren själv för att få svar på vad som hände och varför. Mangs har nämligen inte, trots starka bevis, dömts för mordförsök­et på Kamal Masri.

DET ÄR EN märklig brevväxlin­g som startar, där Mangs bland annat skriver att han ”beklagar allas ert lidande” och att ”det primära syftet var att inte skada någon”, utan att för den sakens skull visa några tecken på ånger. I två år brevväxlar de båda och i slutet pratar de till och med om att träffas i fängelset för en intervju.

Till sist kommer så erkännande­t som Manal har väntat på. Peter Mangs förklarar att han sköt fem skott mot Manals lillebror den där kvällen, en för honom vilt främmande pojke vars enda fel bestod i att han såg utländsk ut.

Men någon ny rättegång blir det inte, Peter Mangs sitter ju redan inne på livstid. Tur är väl det. Tyvärr är Mangs långt ifrån ensam om sina djupt rasistiska och hatiska åsikter. I ljuset av de krafter som mobilisera­r i samhället just nu blir ”Brev till en seriemörda­re” extra viktig – och ruggig – att se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden