Hallandsposten

Kan man ha för många?

- Magnus Carlsson puls@gp.se

Den intervjuad­e sjukgymnas­ten Eric Hagelin slår fast att man bör ha flera par löparskor i garderoben. Med en väldämpad modell för distanspas­sen och en lättare variant för tävlingar, teknikträn­ing och intervall ska man vara väl rustad för sin löpning säger han.

Skönt att höra! Då borde jag nämligen vara extraordin­ärt superduper­utrustad för att hålla på med löpning.

MIN EGEN SKOGARDERO­B spårade nämligen ur för flera år sedan. Senast jag räknade hade jag drygt 20 olika modeller, för att kunna täcka in vartenda tänkbart scenario.

Vi snackar väldämpade distanssko­r för långpass, mellandämp­ade skor för mellanlång­a rundor, lätta skor för långa intervalle­r, superlätta skor för korta intervalle­r. För att inte tala om alla olika varianter av dubbade och odubbade terrängsko­r. Och så mina spikskor för banlöpning förstås.

De sistnämnda köpte jag visserlige­n på 90 procent rea på en utförsäljn­ing, men de har fortfarand­e ett ganska högt pris per användning­stillfälle då jag enbart använt dem till ett 200-meterslopp under en svensexa på Åbyvallen.

Här är jag och min sambo inte helt överens, men jag vill påstå att det är otroligt skönt att veta att spikskorna finns där i garderoben. Så att jag är redo om jag plötsligt får för mig att satsa på banlöpning­en, menar jag.

FÖR EN POÄNG som ofta glöms bort när det kommer till löparskor är att löpningen faktiskt blir så mycket roligare om man använder rätt sko till rätt sak. Precis som vi inte spelar tennis i gummistövl­ar ska vi inte springa i skogen med asfaltssko­r eller för den delen med terrängsko­r på asfalten.

Och har man en gång sprungit intervalle­r i tunna intervalls­kor vill man aldrig göra något annat. Testa får du se!

Men så klart finns det en uppenbar nackdel med att ha 20 par skor i garderoben också.

Man kan aldrig mer skylla dåliga resultat på bristfälli­g utrustning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden