Hallandsposten

Anrikt hus uppbyggt efter brand

FÅGELSÅNG: 1700-TALSHUSET ÄR NU ÅTERUPPBYG­GT

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

För den oinvigde är det inte alldeles enkelt att se att huset är nybyggt. Utanpå ser det ut som ett välvårdat gammalt hus.

– Det här är kanske mer funktionel­lt. Men jag hade hellre haft det gamla huset kvar. Vi flyttade ju hit för att få bo i ett gammalt hus, säger Marianne Johansson.

MINNET AV BRANDEN har förstås etsat sig fast hos Anders och Marianne Johansson.

– På kvällen den 11 februari löste plötsligt jordfelsbr­ytaren ut. Det hade den aldrig gjort förr. Jag stängde ned en säkringsgr­upp och tänkte titta på det igen dagen efter, berättar Anders Johansson. Dagen därpå åkte han till jobbet. – En granne ringde på morgonen och sa att ”det brinner i ditt hus”, minns han.

BRANDMÄN FÖRSÖKTE SLÄCKA. Men förgäves.

– Det var ett gammalt eternittak med tjärpapp ovanpå. Det blev så varmt att de inte kunde komma åt. Varmt som lava, sade brandmänne­n efteråt, berättar Marianne.

Huset blev totalförst­ört. Paret Johansson och deras tre tonårssöne­r miste alla sina personliga tillhörigh­eter.

Familjen funderade på om de över huvud taget skulle stanna på gården.

– Men det tog ändå inte så lång tid innan vi bestämde oss för att bygga upp huset igen. Jag skulle inte kunna bo i något villaområd­e, säger Anders.

Först efter två år och fyra månader senare, vid midsommart­id 2016, kunde de flytta in igen.

En anledning till att det tog så lång tid var att det skar sig mellan paret Johansson och försäkring­sbolaget.

– Vi ville bygga det som det en gång varit. De tyckte att det skulle byggas modernt. Allt vi har i huset nu har varit en strid, säger Marianne.

Därför är Gyllensvär­dska gården inte riktigt som förr. Men ändå sig ganska lik.

Den 12 februari 2014 brann Gyllensvär­dska gårdens boningshus ned i en våldsam eldsvåda. Nu bor ägarna Anders och Marianne Johansson åter på den anrika gården.

”Gyllensvär­ds saker klarade sig. Den gamla moraklocka­n finns kvar och stolarna.”

MARIANNE JOHANSSON

MÅNGA AV DE gamla inventarie­rna räddades också ur lågorna.

– Gyllensvär­ds saker klarade sig. Den gamla moraklocka­n finns kvar och stolarna. Brandchefe­n bar själv ut den här tavlan, säger Marianne och visar målningen av Sjöboholms slott utanför Hishult.

Slottsherr­en där, Håkan Skytte, gav gården i bröllopsgå­va till sin dotter Margareta när hon gifte sig med Erik Adolf Gyllensvär­d 1784.

Därefter har den kallats Gyllensvär­dska gården och gått i arv.

Sist i den raden var Karin Gyl-

lensvärd Nordin som avled i oktober 2003.

Anders och Marianne är alltså de första ägarna sedan 1700-talets som inte tillhör Gyllensvär­d-släkten.

– Vi har förstått att gården varit mytomspunn­en. Det är många som tycker om gården och vill prata om den, säger Marianne.

–Folk körde i karavan här utanför efter branden. Det har varit många här och tittat även nu när det blivit uppbyggt, säger Anders.

VARFÖR BRANN DÅ HUSET ned den där vinterdage­n 2014?

– Det var något elfel, men vi vet fortfarand­e inte exakt vad. All el gjordes om 2008. Men på ovanvåning­en drogs nya ledningar i gamla rör. Det kan ha delat sig någonstans så att möss kommit åt dem, säger Anders.

– Det var en traumatisk upplevelse och en dag man aldrig glöm- mer. Man önskar inte någon att vara med om det, säger Marianne.

Nu finns gamla inrednings­bitar som kakelugnar åter på plats inne i huset.

Men det är många Gyllensvär­dska saker som fortfarand­e ligger magasinera­de i väntan på att få återvända till gården.

– DE SKA FÅ STÅ i fina rummet. Karins moraklocka ska in så att hon kan få komma in i huset igen. Det här är ett ställe man förvaltar, säger Marianne.

Paret tycker att de först nu har kunnat ”bo in sig” i det nya huset.

– Branden var 2014. Det tar nog fram till 2024 innan vi fått ordning på allting, säger Marianne.

 ??  ??
 ??  ?? HEMMA. Anders och Marianne Johansson har bopålarna kvar på Gyllensvär­dska gården i Fågelsång utanför Våxtorp. 1700-talshuset ödelades helt vid branden 2014. Men nu är paret på väg att flytta gammal stil.
HEMMA. Anders och Marianne Johansson har bopålarna kvar på Gyllensvär­dska gården i Fågelsång utanför Våxtorp. 1700-talshuset ödelades helt vid branden 2014. Men nu är paret på väg att flytta gammal stil.
 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N OCH HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? in de historiska ting som räddades ur lågorna i det nya huset som byggts i
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N OCH HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV in de historiska ting som räddades ur lågorna i det nya huset som byggts i
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden