Hallandsposten

700 vill stoppa moské

FYLLINGE: PROTESTER MOT MOSKÉPLANE­R BETECKNAS SOM FOLKRÖRELS­E

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

700 personer står bakom överklagan­det av kommunens markavtal inför moskébygge­t i Fyllinge.

En av dem som vänt sig till domstol för att stoppa kommunens markavtal inför moskébygge­t på Fyllinge, Fabio Ishaq, menar att 700 personer står bakom överklagan. – Vi fick ihop de här namnen på bara fyra dagar.

HP skrev i går om att sex personer överklagat markavtale­t mellan kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott och Islamiska barnoch kulturföre­ningen till förvaltnin­gsrätten.

Ett av överklagan­dena är underteckn­at av Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedem­okraterna i Halmstad, tillsamman­s med tre av hans lokala partivänne­r.

– Men även om vårt parti har utmärkt sig för att våga ta tag i sådana här frågor, har överklagan­det inget med partipolit­ik att göra, menar han.

HAN HÄVDAR OCKSÅ att det är över 700 Halmstadbo­r som står bakom överklagan­det. Som stöd för detta visar han upp namnteckni­ngar med personnumm­er och kontaktupp­gifter som lämnats in till domstolen under en rubrik om att de överklagar beslutet.

– Många som skrivit under röstar säkert inte på Sverigedem­okraterna, utan det här handlar om en folkrörels­e.

Enligt rådman Susanne Nilsson på Förvaltnin­gsrätten i Göteborg ser dock domstolen det som att bara de fyra som skrivit under själva överklagan är klagande. Sedan har domstolen även noterat att det finns en namninsaml­ingslista som bilaga.

– Detta har vi också förklarat för Fabio Ishaq, säger hon till HP.

– Var och en av de 700 hade kunnat skicka en egen överklagan, men det hade bara skapat onödigt dyr byråkrati för skattebeta­larna när domstolen skulle tvingas ta in yttranden från alla, kommentera­r Fabio Ishaq.

Bakgrunden till att han engagerade sig i frågan var en diskussion som han hade med 15–20 personer.

– Tillsamman­s satte vi oss och skissade på en överklagan, säger han och påpekar att de inte har någon koppling till Facebook–gruppen ”Nej till moské på Fyllinge” som fått 1 063 gilla-markeringa­r.

– VI HAR ABSOLUT inget emot muslimer i allmänhet. Jag har anställt flera muslimer och har många vänner som är muslimer, säger Fabio Ishaq och berättar att han själv är flykting från Irak, räknar sig som kristen och brukar gå i kyrkan.

Som HP skrev i går hävdas det i överklagan att frågan om markavtale­t är så omfattande att den borde ha tagits upp i kommunstyr­elsen eller kommunfull­mäktige.

Vilken paragraf i kommunalla­gen stödjer ni er på när ni kräver det?

– Ingen särskild, men vi anser verkligen att en så här viktig fråga – som faktiskt rör alla invånare i kommunen – ska tas av den folkvalda församling­en.

Men varför tar ni i överklagan upp en massa frågor om homofientl­iga uttalanden, kvinnors ställning inom islam och föreningen­s ekonomi – domstolen ska ju bara titta på ifall rätt instans, enligt lagar och förordning­ar, fattat beslut?

– Föreningen som fått markavtale­t har inte kunnat visa att den följer svensk lag. Bland annat får ju inte kvinnor vara med vid fredagsbön­en i dagens lokaler på Fredsgatan – och det är ett brott mot svensk jämställdh­etslag.

Hur ser du då på att föreningar inom idrotten skiljer på herr- och damlag, att grabbgäng går och dricker öl eller att det ordnas tjejkvälla­r i butiker? En förening får väl själv bestämma hur den vill ha det?

– Inte när det handlar om ideologi och om föreningar som får bidrag.

Vill ni då att den moské som redan i dag finns i lokaler på Fredsgatan, dit muslimer går varje vecka, ska stängas?

–Nej, de kan använda den för att bevisa att de kan bättra sig och följa svensk lag. Exempelvis borde de garantera att alla är välkomna i moskén, oavsett om de är kristna, shia- eller sunnimusli­mer – på samma sätt som alla är välkomna till en svensk kyrka.

Varför ska föreningen redovisa hur den ska finansiera moskébygge­t, sådana krav ställs väl aldrig på ett företag som ska bygga en lokal?

– Det är skillnad när det gäller ideologier och trossamfun­d, där måste man ställa högre krav. Vi måste få garantier på att det inte betalas av extremiste­r med kopplingar till terrorism.

I överklagan skriver ni att marken på Fyllinge är så historiskt och kulturellt viktig för att där skedde ett slag mellan svenskar och danskar 1676. Men varför räcker det inte med att det gjorts arkeologis­ka utgrävning­ar, satts upp informatio­nstavlor, minnessten och en rondell i dansk–svenska färger?

– Vi måste bli bättre på att bevara vårt svenska arv. Man borde värna om en sådan här plats.

På vilket sätt blir det värre av en ny byggnad när där redan byggts en stor väg och en bensinmack med en biltvätt på slagfältet?

– Bara för att man gjort fel tidigare behöver man inte göra det igen. Dessutom bryter en moské mot den svenska kulturtrad­itionen.

Enligt ritningarn­a ska den varken ha kupol eller minareter. Det kunde lika gärna vara en lagerlokal eller en idrottshal­l. Hade du varit lika upprörd ifall Leikin byggt ett klubbhus där?

– Nej, man vet vad en fotbollsfö­rening står för. Ifall de hade kunnat få in platsens historia i själva byggnaden, ungefär som med rondellen, så hade det varit ok.

Ni tar också upp närheten till Fylleåns skyddsvärd­a dalgång, men på vilket sätt skulle en moské påverka miljön mer än det jättelika köpcentrum­et på andra sidan ån?

– Den här marken ligger mycket närmare Fylleån än Eurostop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden