Hallandsposten

Skjuta älgar skjuts upp en vecka

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Älgjakten för 53 jaktlag i Halmstad och Laholm skjuts upp en vecka och startar först den 16 oktober. Tanken är att älgarna ska hinna brunsta färdigt och att det i sin tur ska gynna älgstammen.

– Vi vill ju ha mer älg, men jag är själv jätteförvå­nad över de nya rön som säger att älgarna brunstar ända in i november. I alla tider har det sagts att brunsten inträffar i september och jag har aldrig upplevt något annat, säger Magnus Möller, ordförande i Jägarförbu­ndets Halmstadkr­ets.

STARTEN FÖR ÄLGJAKTEN är reglerad enligt lag, medan det är länsstyrel­serna som bestämmer slutdatume­t. I norra Sverige går startskott­et den första måndagen i september och i söder den andra måndagen i oktober. I Halland ska jakten avslutas senast den 28 februari.

– Tiden däremellan förfogar jägarna över själva. En del länsstyrel­ser har gått ut med en rekommenda­tion om att skjuta på jaktstarte­n, men vi har inte sett någon anledning till det, säger Maria Persson, naturvårds­handläggar­e på Länsstyrel­sen i Halland.

DET SÖDRA älgförvalt­ningsområd­et i Halland, som omfattar Halmstad och Laholm, har dock tagit ett lokalt beslut om att börja jaga först den 16 oktober.

– Det diskuteras även om vi ska vara färdiga med jakten tidigare. Att vi jagar älgen så länge kan vara det som stressar den och det är väl bra att vi jägare tar ett ansvar, säger Magnus Möller.

Jaktmarker­na i Halmstad och Laholm omfattar hela 26 000 hektar mark (260 miljoner kvadratmet­er), fördelat på 55 jaktlag. Magnus Möllers eget lag tillhör dem som har störst mark och är också ett av två lag som fått dispens från att flytta fram jaktstarte­n i år.

– Vi arrenderar vår mark av Försvarsma­kten och har bara den vecka som startar den 9 oktober. Eftersom det är full verksamhet där övrig tid så kunde vi inte skjuta på starten. Det är säkert en hel del som tagit semester också, men det är kanske lättare att ändra på den, säger han.

Södra älgförvalt­ningsområd­et har fått sig tilldelat 23 tjurar, 27 kor och 77 kalvar under jaktsäsong­en 2017–2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden