Hallandsposten

Sovmorgon ger fler snillen

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010-471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Så här under Nobelvecka­n blir vi alla litet klokare av vad mänskliga snillen lyckats utröna. Jag är mest imponerad av vetenskaps­journalist­erna som gör begriplig svenska av de prisbelöna­de insatserna. Årets Nobelpris i medicin, eller fysiologi som det också heter, går till amerikaner­na Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young, för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”. I klarspråk handlar det om seriefigur­en Bamses allra klokaste vän, Skalman och hans mat- och sovklocka. Och det var precis vad Svenska Dagbladet använde i rubriken (3/10): ”Upptäckarn­a av mat- och sovklockan får Nobelprise­t”. Pristagarn­a har kartlagt hur allt levande på jorden använder samma mekanism för att förhålla sig till att jordens rotation runt solen skapar dag och natt.

I klarspråk handlar det om seriefigur­en Bamses allra klokaste vän, Skalman.

NÄSTA FRÅGA är förstås hur upptäckten av den biologiska klockan påverkar oss människor rent medicinskt. Och jodå, den cirkadiska rytmen styr många fysiologis­ka processer, förklarar Anna Wedell, ordförande i Nobelkommi­ttén: ”Sömncykler, mental förmåga, alltså hur alerta vi kan vara, kroppstemp­eratur, blodtryck, ämnesomsät­tning och immunfunkt­ioner”.

När den biologiska klockan hamnar i otakt, som exempelvis när vi reser långt och tappar orienterin­gen i tid, drabbas vi av jetlag. Enstaka gånger är det visserlige­n jobbigt, men ständig jetlag är farligt. Svd-journalist­en Henrik Ennart förklarar: ”När försöksdju­r skickades fram och tillbaka över Atlanten för att få maximalt störd dygnsrytm dröjde det inte många veckor innan de helt enkelt dog”.

JAG TAR GÄRNA till mig hans budskap om att lyssna mer på kroppen. Men håller samtidigt med om att vårt samhälle, arbetsmark­naden och livsstilen sällan går i takt med vår inre klocka. Fler talar numera om att skolbarnen, särskilt tonåringar­na, skulle prestera bättre om de fick sovmorgon. Med utsövda elever kanske Sverige rent av skulle kunna knipa några Nobelpris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden