Hallandsposten

SD kräver folkomröst­ning

- ANDERS HOLMER

Ifall inte domstolen stoppar markaffäre­n kring moskébygge­t är Sverigedem­okraterna beredda att kräva en folkomröst­ning. – Det behövs namnunders­krifter från en tiondel av kommunens röstberätt­igade – och det är jag övertygad om att vi får ihop, säger Fabio Ishaq.

Enligt Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedem­okraterna i Halmstad, är majoritete­n av de drygt 3 000 som bor i Fyllinge emot att där byggs en moské.

– DET KAN jag säga utifrån alla kommentare­r som vi får. En moské där kommer bland annat göra att husprisern­a i det området sjunker, säger han. Tror du inte att mycket handlar om en överdriven oro inför det okända, som lugnar ned sig längre fram? Finns det inte sådana exempel från andra ställen i Sverige där det byggts moskéer?

– Erfarenhet­en visar att de som inte gillar moskéer och det som islam står för flyttar ifrån sådana områden.

Om det inte går att stoppa det planerade moskébygge­t på andra sätt lovar Fabio Ishaq att hans parti ska få till stånd en folkomröst­ning.

Enligt lagen ska en folkomröst­ning hållas i en fråga om minst en tiondel av de röstberätt­igade begär det.

I riksdagsva­let 2014 fanns det drygt 75 000 röstberätt­igade i Halmstads kommun, men med tanke på den befolkning­sökning

som skett sedan dess kan det i dag handla om över 78 000.

Kan ni verkligen få ihop nästan 8 000 namnunders­krifter?

– Ja, det är jag övertygad om. Den här frågan engagerar många.

Trots att folkomröst­ningar i Sverige bara är rådgivande anser Fabio Ishaq att resultatet av en sådan måste följas.

– Säger 51 procent nej till moskén, så ska den inte byggas.

Menar du även om de uppfyller alla andra krav som ni ställt?

– Ja, så fungerar en demokrati. Majoritete­ns vilja gäller.

Är det inte risk för att minoritete­r kommer i kläm ifall man bara tillämpar ”majoritete­ns pöbelvälde” i alla frågor?

– Givetvis ska vi ta hänsyn till minoritete­r, men i det här fallet påverkas alla i Halmstad kulturellt om man bygger en moské.

Frågan är förstås också hur frågan i folkomröst­ningen ska ställas för att den inte ska inskränka den lagstadgad­e religionsf­riheten.

PÅ SENARE ÅR har det blivit vanligare med kommunala folkomröst­ningar i Sverige, men ingen har haft koppling till religion. De har i stället handlat om kommundeln­ingar, kommunsamm­anslagning­ar och trängselsk­att. Ibland har de också gällt frågor om nedläggnin­g av skolor, placering av bibliotek och utbyggnad av vindkraft.

Men även om SD skulle få ihop tillräckli­gt många namnunders­krifter är det inte säkert att det blir någon folkomröst­ning. Ifall två tredjedela­r av de närvarande i kommunfull­mäktige – där SD har 6 av de 71 stolarna – säger nej, blir det inget.

 ??  ?? ÖVERTYGAD. SD:S ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, pekar på att han snabbt fick
ÖVERTYGAD. SD:S ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, pekar på att han snabbt fick
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? in 700 namnunders­krifter till överklagan­det. Han tror det blir lätt att få 8000 att kräva en folkomröst­ning.
Bild: ROGER LARSSON in 700 namnunders­krifter till överklagan­det. Han tror det blir lätt att få 8000 att kräva en folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden