Hallandsposten

Peppande prat med skolelever

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Våga vara dig själv! Det var ett av budskapen när idrottsped­agogen Charlotte Althin nyligen föreläste om självkänsl­a, utanförska­p och mobbning på friskolan Vittra.

På plats var elever i årskurs 6–9 som lyssnade när Charlotte Althin berättade om sin livshistor­ia - som tar sin början i en tuff skoltid.

–Jag var mobbad för mina feta lår och var aldrig med på gympan i skolan. Men sedan började jag spela fotboll i åttan, säger Charlotte Althin och förklarar att det var då hon bestämde sig för vad hon skulle syssla med yrkesmässi­gt.

I DAG JOBBAR hon bland annat som föreläsare och instruktör och har dessutom drivit träningsan­läggningar. En hel del av föreläsnin­gen fokuserade därför på just träning och vikten av att äta ordentligt.

– Det är sådan press på unga hur de ska se ut i dag, säger Charlotte Althin som menar att en förklaring är sociala medier som vi ständigt har tillgång till.

Helen Söderström, lärare på Vittra, instämmer:

– Vi ser det varje dag vilket enormt tryck det är.

LÄRAREN BERÄTTAR ATT skolan har jobbat med ett hälsotema den första perioden efter sommarlove­t och att föreläsnin­gen är en del i det. Dessutom går den hand i hand med skolans arbete med värdegrund­sfrågor, menar hon.

– Det är något som vi arbetar med varje dag. Vi har en socialpeda­gog som jobbar aktivt med detta både på raster och under lektionern­a.

Något som Althin framför allt hoppas att eleverna tagit med sig är att man ska våga vara sig själv.

– Våga stick ut och ta plats. Och våga säg till om du hör något som inte är okej i korridoren. Vi måste vara snälla mot varandra.

 ?? Bild: THOMAS ALTHIN ?? EGNA ERFARENHET­ER. Charlotte Althin berättade bland annat om hur hon blev mobbad i skolan när hon föreläste för elever på friskolan Vittra.
Bild: THOMAS ALTHIN EGNA ERFARENHET­ER. Charlotte Althin berättade bland annat om hur hon blev mobbad i skolan när hon föreläste för elever på friskolan Vittra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden