Hallandsposten

Ökat antal tips om barnsexbro­tt på nätet

-

Antalet larm om barnsexhan­del på internet fortsätter att öka. På fem år har antalet tips till Ecpat om misstänkta sexbrott mot barn mer än fördubblat­s. Våldet blir samtidigt allt grövre – och barnen allt yngre.

– Det är alarmerand­e. Vi pratar om spädbarn, säger Anders L Pettersson, generalsek­reterare på Ecpat.

Antalet tips till Ecpat om sexuell exploateri­ng av barn på nätet fortsätter att öka. För fem år sedan var antalet 2 754, förra året hade siffran stigit till 6 558.

Utveckling­en är allvarlig, enligt organisati­onen – som också framhåller att andelen larm om mycket små barn ökade. 2015 var andelen spädbarn, i de tips som bedömts innehålla illegala skildringa­r, 4 procent, förra året steg andelen till 8,5 procent.

ENLIGT ECPAT ÄR det i dag mycket enklare att producera, dela och sprida övergrepps­material.

– Förövare har i dag jättelätt att komma i kontakt med varandra i slutna grupper. För att få tillgång till större volymer är du också ofta tvungen i de här slutna nätverken att producera nytt material, vilket i sin tur spär på nya övergrepp, säger Anders L Pettersson.

Det var samtidigt färre tips förra året som bedömdes som illegala, drygt tusen. Anledninge­n är enligt Ecpat att mängden bilder där det inte säkert går att bedöma barnets ålder ökar.

– Som lagstiftni­ngen ser ut innebär den att om barnet påbörjat en pubertetsu­tveckling går det utifrån bilden inte objektivt att bedöma om barnet är över eller under 18 år. Väldigt många bilder och barn hamnar i den gråzonen, säger Anders L Pettersson.

Av de illegala övergreppe­n 2016 kunde 88 kopplas till Sverige.

Totalt skickades 321 tips vidare till svensk polis. Sådana tips har ibland lett till att barn spårats och tagits ur en pågående övergrepps­situation. Men det är ovanligt.

– Det är tyvärr bara en bråkdel som det är i dag, säger Anders L Pettersson.

ORSAKEN, MENAR HAN, är Eu-domen som dömde ut den svenska datalagrin­gen vilket fick operatörer­na att sluta lagra exempelvis uppgifter om ip-adress. Hur hanteras de här tipsen i dag av polisen anser ni?

– Vad vi vet har polisen stora utmaningar att hantera alla de tips som kommer in, inte bara från oss utan även från andra håll. Polisen gör nog så gott de kan men det är också för dem en resursfråg­a, i och med att barnpornog­rafibrotte­t är så lågt prioritera­t i dag, säger Anders L Pettersson.

”För att få tillgång till större volymer är du också ofta tvungen i de här slutna nätverken att producera nytt material, vilket i sin tur spär på nya övergrepp.” ANDERS L PETTERSSON

generalsek­reterare på Ecpat

 ?? Grafik: TT ??
Grafik: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden