Hallandsposten

Nye Moderatled­aren möblerar om laget

- TT

Moderatern­as nye partiledar­e Ulf Kristersso­n möblerar om i partitoppe­n. Bland annat blir förre Mufordföra­nden Gunnar Strömmer ny partisekre­terare.

– Det är jättekul att vara tillbaka, säger Strömmer.

– Att vara partisekre­terare är det finaste man kan bli näst efter partiledar­e.

Strömmer var ordförande i Moderata ungdomsför­bundet, MUF, 1998–2000. I dag arbetar han dock som advokat, men sitter i partistyre­lsen.

Strömmer pekar på att Moderatern­a har ett ”brett politiskt grundackor­d” som är både liberalt och konservati­vt. Samtidigt har partiet erfarenhet av att ta ansvar.

– Det känner jag är en enorm styrka att bygga vidare på, säger Strömmer.

Han har främst sikte på att vinna valet 2018, men tillägger att uppdraget också är mer långsiktig­t än så.

– Sverige behöver även en reformagen­da för 5–10 år framåt.

Ulf Kristersso­n, som likt Strömmer har varit Muf-ordförande, beskriver honom som en ”veritabel nätverksby­ggare”.

Strömmer har även varit med och startat Centrum för rättvisa, en ideell organisati­on för att främja individuel­la fri- och rättighete­r.

HANS FÖRETRÄDAR­E Anders Edholm blev partisekre­terare så sent som i somras. Edholm går nu tillbaka till att bli biträdande partisekre­terare.

Som väntat utses partiets arbetsmark­nadspoliti­ske talesperso­n Elisabeth Svantesson till ny ekonomiskp­olitisk talesperso­n. Det jobbet hade Ulf Kristersso­n själv tills han blev partiledar­e. Svantesson var tidigare arbetsmark­nadsminist­er i den förra Alliansreg­eringen.

Ny gruppledar­e för Moderatern­a i riksdagen blir Tobias Billström. Han har fram tills nu varit riksdagens förste vice talman. Billström medger att jobbet som talman kanske anses som ”finare” men säger:

– Att vara gruppledar­e är trots allt mer operativt.

SOM GRUPPLEDAR­E gäller det bland annat att se till att riksdagsle­damöterna håller sams, att de stödjer Moderatled­ningens förslag och att de röstar enligt partilinje­n i riksdagen.

Som talman har Billström varit tvungen att vara neutral och bara kunnat följa den politiska debatten utifrån. Han beskriver det som att det har känts som att vara barn som tittar in genom rutan till en godisbutik.

Tobias Billström var tidigare migrations­minister i den förra Alliansreg­eringen.

Den avgående gruppledar­en Jessica Polfjärd tar nu över Svantesson­s jobb som arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n.

Vilken moderat som blir riksdagens förste vice talman bestäms senare. Partiledar­en Ulf Kristersso­n uppger att det blir fler, både stora och små förändring­ar, framöver.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? NY PARTITOPP. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n, Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n, Jessica Polfjärd, arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n, Tobias Billström, gruppledar­e för riksdagsgr­uppen, Anders Edholm, vice partisekre­terare...
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT NY PARTITOPP. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n, Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n, Jessica Polfjärd, arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n, Tobias Billström, gruppledar­e för riksdagsgr­uppen, Anders Edholm, vice partisekre­terare...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden