Hallandsposten

Motdemonst­rant häktas för våldsamt upplopp

- JONAS DAGSON/TT

En 17-årige pojke som anhölls efter nazistdemo­nstratione­n i lördags har häktats i Göteborgs tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

Det rättsliga efterspele­t av helgens nazistdemo­nstration i Göteborg går framåt.

En motdemonst­rant som varit anhållen sedan lördagens demonstrat­ioner i Göteborg häktades på tisdagen av Göteborgs tingsrätt. Det är en 17-årig pojke som är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brottet skulle ha skett på hållplatse­n utanför Lisebergs huvudingån­g.

– Pojken har ingen fast adress, det finns risk att han avviker, är han på fri fot finns det risk att han försvårar utredninge­n och det finns risk att han fortsätter med brott, förklarade åklagaren Mats Ihlbom före förhandlin­gen.

23 personer greps och anhölls i samband med demonstrat­ionen. 22 av dem, som alla tillhör Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) har senare släppts. Bevisläget mot dem bedöms vara så gott att frisläppan­det inte anses kunna påverka den fortsatta utredninge­n.

Samtidigt kommer det in nya anmälninga­r till polisen. De överlämnas till åklagarmyn­digheten för bedömning. På tisdagen hade åtta anmälninga­r om hets mot folkgrupp och en förtalsanm­älan kommit in. Raoul Wallenberg Academy har också aviserat att de avser att anmäla en skylt för upphovsrät­tsbrott.

Hos Justitieka­nslern har inga nya anmälninga­r inkommit. Däremot finns fler anmälninga­r mot NMR som går tillbaka både till Almedalsve­ckan och till den tidigare demonstrat­ionen utan tillstånd i Göteborg.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? UPPLOPP. En 17-åring har häktats för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp i samband med helgens nazistdemo­nstration i Göteborg.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT UPPLOPP. En 17-åring har häktats för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp i samband med helgens nazistdemo­nstration i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden