Hallandsposten

Sverige i framkant mot krigsbrott

- RONJA MÅRTENSSON/TT

Sverige och Tyskland går i bräschen för att ställa dem som begått krigsförbr­ytelser i Syrien inför rätta. Det slår Human Rights Watch fast i en ny rapport.

– De här fallen ger verkligen syriska offer hopp om att det finns någon slags rättvisa, säger rapportens författare, Maria Elena Vignoli vid Human Rights Watch.

Under åren som kriget i Syrien har pågått har en rad allvarliga brott begåtts av människor på plats i landet. Många går ännu ostraffade, och fallen är ofta svårutredd­a. Men i Sverige och Tyskland har några personer både åtalats och dömts för dessa brott.

– Länderna ligger i framkant i kampen mot brott som har begåtts i Syrien. De leder dessa frågor, trots utmaningar­na som de möts av.

Det senaste fallet som nått domstol i Sverige rör en 32-årig man som Södertörns tingsrätt i september dömde till åtta månaders fängelse för folkrättsb­rott i Syrien. Mannen stred för den syriska armén och lät sig fotografer­as när han poserade med döda eller svårt skadade människor.

BROTTET SKA HA begåtts i närheten av Damaskus, någon gång i slutet av januari 2014. Men det var i Sverige fallet nådde domstol. 32-åringen kom till Sverige 2015 för att söka asyl. Polisen fick ögonen på honom sedan privatpers­oner tipsat om fotografie­r på mannen.

I Human Rights Watchs rapport intervjuas 50 tjänstemän som arbetat MARIA ELENA VIGNOLI med rättsfall i de båda länderna, liksom 45 syriska flyktingar som befinner sig i Tyskland respektive Sverige.

Båda länderna har både erfarenhet, bra lagar och juridiskt system och välfungera­nde enheter som arbetar med krigsbrott, konstatera­r Maria Elena Vignoli. Men det finns saker att bli bättre på.

SVERIGE OCH TYSKLAND har tillsamman­s tagit emot en majoritet av alla ansökninga­r om uppehållst­illstånd från flyende syrier i Europa. Långt i från alla känner till möjlighete­n att det faktiskt går att anmäla brott de utsatts för i Syrien till polis här i Europa. Mer resurser – och fler insatser – behövs för att nå ut till fler syriska flyktingar som kan ha drabbats av krigsförbr­ytelser, säger Maria Elena Vignoli.

– Exempelvis översätta viktig informatio­n om fallen till relevanta språk, och använda sig av sociala medier som lätt når flyktingar­na.

”De här fallen ger verkligen syriska offer hopp om att det finns någon slags rättvisa.”

Human Rights Watch

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden