Hallandsposten

Brutala detaljer när Madsen omhäktades

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Otäcka stickskado­r på journalist­en Kim Walls torso, och uppseendev­äckande fynd i ubåtsbygga­rens Peter Madsens hårddisk. Omhäktning­sförhandli­ngen fylldes av brutala detaljer och domarens besked kom snabbt: Madsen ska stanna i häktet.

– I dag har jag gett några exempel på vad utredninge­n visat de senaste fyra veckorna. Jag har lagt fram konkreta saker som obduktions­rapport, fynd på Madsens dator och en rad andra upplysning­ar som gör att vi bedömer misstankar­na som stärkta, säger åklagaren Jakob Buch-jepsen utanför domstolen.

Men Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalist­en Kim Wall, fortsätter att neka till anklagelse­rna som riktas mot honom. Med knutna händer och en fast blick in i kameran mötte den misstänkte domstolen när Köpenhamns tingsrätt kopplade upp sig via videolänk mot häktet.

EN SLUTLIG obduktions­rapport har blivit klar sedan förra rättsmötet. Enligt den finns ingen dödsorsak klarlagd, säger Jakob Buch-jepsen.

Han berättar om flera brutala detaljer i obduktions­rapporten. Det rör sig om skador på flera delar av torson och i underlivet. Även när detaljer ur obduktions­rapporten lyfts fram släpper Madsen inte kameran med blicken.

Buch-jepsen berättar om undersökni­ngen av en beslagtage­n hårddisk. Där har det hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor. Morden på filmerna som har hittats i Peter Madsens dator bedömer åklagaren som äkta, men han betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra. Filmerna ska ha spelats in i utlandet.

– På Madsens dator har vi hittat länkar till hårddisken. Det är viktigt för mig att påpeka att det inte är några videor som producerat­s av Peter Madsen, men det är några videor som enligt vår bedömning indikerar att man kan ha intresse för fetisch, tortyr och mord, säger Jakob Buch-jepsen.

Peter Madsen menar att fler haft tillgång till datorn, och sade under omhäktning­sförhandli­ngen att andra människor också har haft tillträde till rymdlabora­toriet, att det inte är hans egen fastighet.

SNART HAR DET gått åtta veckor sedan journalist­en Kim Wall följde med Peter Madsen på ubåten för att göra ett reportage. Journalist­en påträffade­s död utanför Amagers sydvästkus­t den 21 augusti.

I dag har polisen haft ett möte med försvarets dykare, som deltagit i sökinsatse­n efter Kim Walls kvarlevor i Kögebukten, säger Jens Møller, vice polisinspe­ktör, som också var på plats under omhäktning­sförhandli­ngen.

– Svenska likhundar har gjort en del markeringa­r, som assisterat oss i tre omgångar. Vi har genomfört en del dyk på platserna, och vid utvärderin­gen i dag har vi blivit överens om att vi fortsätter. Inom de närmaste tio dagarna ska vi genomföra ytterligar­e sökinsatse­r och vi hoppas att vi då hittar saknade kroppsdela­r, säger Jens Møller.

POLISEN ÖVERVÄGER NU att göra en rekonstruk­tion. Jens Møller vill inte spekulera i hur lång tid det tar att bli färdig med utredninge­n, men han säger att det åtminstone krävs ytterligar­e tre månader.

Vid den förra häktningsf­örhandling­en öppnades dörrarna och Madsen, som nekar till anklagelse­rna, fick komma med sin förklaring.

Kvällen den 10 augusti inträffade det han själv beskriver som en olyckshänd­else: Efter ett dyk på ungefär två timmar går Madsen upp i ubåtstorne­t och ramlar på den hala ytan. Då faller en omkring 70 kilo tung lucka ner och träffar Wall i huvudet, allt enligt hans egen förklaring, och hon dör. Madsen hävdar att han inte sett förloppet, utan bara hörde ett högt ljud.

” Konkreta saker som obduktions­rapport, fynd på Madsens dator och en rad andra upplysning­ar gör att vi bedömer misstankar­na som stärkta.”

JAKOB BUCH-JEPSEN Åklagare

BUCH-JEPSEN GICK INTE närmare in på Madsens förklaring vid omhäktning­sförhandli­ngen, utan radade upp flera besvärande omständigh­eter kring det som hände efter det att Wall dött: Madsen larmade inte myndighete­rna. Han gjorde sig av med kroppen, som sedan hittades svårt sargad. Han kastade sin mobil i havet och sänkte ubåten – allt för att undanröja bevis, enligt åklagaren.

Försvarsad­vokat Betina Hald Engmark påpekade att det inte finns en enda upplysning som motsäger att Kim Wall skulle ha råkat ut för en olycka.

– Hur de skador som fanns på kroppen när den påträffade­s uppstod, det vet ingen i nuläget, sade hon.

Domstolen har beslutat att Peter Madsen ska omhäktas i ytterligar­e fyra veckor. Madsen, som fortsätter att neka till brott, har inte frivilligt gått med på att förlänga häktningst­iden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden